x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Luare de pozitie - Pacepa si ONU

Luare de pozitie - Pacepa si ONU

18 Iun 2005   •   00:00

Ion Mihai Pacepa, fostul sef al spionajului romanesc, fugit in SUA in timpul regimului lui Nicolae Ceausescu, face o radiografie dura Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), in incercarea de a-i oferi un sprijin real noului ambasador american la ONU, John Bolton, singurul care, in viziunea defectorului, poate salva organizatia de coruptie.

CORUPTIE. Intr-un virulent articol publicat in revista de studii politice National Review, Pacepa crede ca la ONU s-a creat un puternic curent antiamerican, generat de "bacteriile comunismului, antisemitismului, nationalismului" si ale altor ideologii. De fapt, crede Pacepa, are loc o resurectie a curentului anti-american in interiorul ONU, sustinut de oameni precum Evgheni Primakov, fost sef al unui serviciu secret rus.

DEZVALUIRI. Pacepa a dezvaluit coruptia din interiorul ONU si impanzirea sa cu spioni comunisti, care au dus la decredibilizarea acestei institutii. Pacepa sustine ca cunoaste Natiunile Unite "ca-n palma", pentru ca, pe timpul razboiului rece, orice diplomat din lagarul comunist era, de fapt, si spion. Pacepa mai subliniaza ca razboiul rece din ONU nu a incetat nici o clipa, iar acum SUA sunt atacate extrem de dur. De fapt, Pacepa pledeaza pentru reformarea ONU si, in ultima instanta, incearca sa puna capat controverselor legate de noul ambasador al SUA la ONU, John Bolton, pe care diverse medii din America il considera un "dur". Pacepa ii ia apararea lui Bolton si presedintelui Bush, sustinand ca doar un astfel de diplomat poate rasturna situatia din interiorul ONU in favoarea democratiei.

×
Subiecte în articol: externe pacepa