x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lui Obama "nu-i pasă" de Europa de Est

Lui Obama "nu-i pasă" de Europa de Est

de Mihaela Matachita    |    04 Noi 2009   •   00:00

Preşedintele American, Barack Obama, consideră Europa de Est "un proiect al Administraţiei Bush" şi nu este conştient de necesitatea de a contracara influenţa crescândă a Rusiei în această regiune, a afirmat analistul Edward Lucas, citat miercuri într-o ştire a Sofia Novinite, preluată de Agerpres.

În opinia lui Lucas, care a fost timp de peste 20 de ani corespondent al The Economist pentru Europa de Est, noul concept rus de "arhitectură a securităţii" în Europa implică instaurarea unui condominiu în Europa între Rusia şi marile puteri europene, excluzând SUA şi trecând peste interesele ţărilor Uniunii Europene. Amintim că preşedintele PSD, Mircea Geoană, fost ministru de Externe al României, şi-a exprimat public îngrijorarea privind un eventual "condominiu în Europa" faţă de vicepreşedintele american, Joe Biden, în cursul vizitei acestuia la Bucureşti în ultima decadă a lunii octombrie.

Novinite mai arată că Lucas consideră rolul NATO ca fiind diminuat şi mai puţin liniştitor pentru noii săi membri din Europa Centrală şi de Est. "Una din consecinţele teribile ale războiului din august 2008 din Georgia a fost că el a arătat cât de divizate sunt UE şi NATO în abordările lor privind Rusia", a declarat Lucas, adăugând că Articolul 5 din Tratatul Alianţei Nord-Atlantice, care promite un răspuns colectiv în caz de agresiune, şi-a pierdut credibilitatea. "Cred că problema lui Obama este că nu-i pasă într-adevăr de Europa de Est, consilierii săi considerând în esenţă Europa de Est ca fiind un proiect al Administraţiei Bush", este de părere analistul.

Întrebat dacă există riscul izbucnirii unui război între Rusia şi Ucraina, Lucas a afirmat că nu se aşteaptă la u"n război mare" dus de Rusia, deoarece capabilităţile ei îi permit să atace state care au 1/30 din mărimea sa. În opinia analistului, viitorul bazei navale din Crimeea, pe care Rusia a închiriat-o de la Ucraina şi al cărei contract de închiriere expiră în 2017, reprezintă un factor de risc. Referitor la tensiunile dintre Kiev şi Moscova în legătură cu tranzitul gazului rusesc, Lucas a estimat că esenţa crizei constă în deficitul de gaze, dacă cererea Europei va creşte. Un alt motiv ar fi faptul că managementul defectuos şi corupţia sunt larg răspândite în cadrul gigantului rus Gazprom.

Novinite precizează că Edward Lucas este autorul cărţii "The New Cold War", publicată în 2008 şi în care a prezis războiul dintre Rusia şi Georgia.

×
Subiecte în articol: externe