x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lula, cu tunurile pe fostul rival: „Bolsonaro, creierul din spatele tentativei de lovitură de stat!”

Lula, cu tunurile pe fostul rival: „Bolsonaro, creierul din spatele tentativei de lovitură de stat!”

de Redacția Jurnalul    |    03 Feb 2023   •   11:45
Lula, cu tunurile pe fostul rival: „Bolsonaro, creierul din spatele tentativei de lovitură de stat!”
Sursa foto: Hepta

Preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, şi-a exprimat convingerea că Jair Bolsonaro a fost creierul din spatele atacului asupra clădirilor guvernamentale din Brasilia, pe 8 ianuarie, iar fostul șef al statului încerca să dea astfel „o lovitură de stat”, relatează AFP.

„Astăzi, sunt conştient şi o spun tare şi răspicat: acest cetăţean (fostul preşedinte Bolsonaro) a pregătit lovitura de stat!”, a spus Lula, într-un interviu acordat postului local de televiziune „RedeTV”.

Pe 8 ianuarie, mii de susţinători ai lui Bolsonaro, nemulţumiţi de victoria lui Lula asupra rivalului său de extremă dreapta în alegerile prezidenţiale din octombrie 2022, au luat cu asalt şi au vandalizat palatul prezidenţial, Congresul şi Curtea Supremă.

Un judecător brazilian a decis să-l includă pe fostul preşedinte, care a plecat din Brazilia la sfârşitul lui decembrie şi se află în prezent în Florida (SUA), în ancheta menită să stabilească cine se află la originea vandalizării şi jefuirii instituţiilor braziliene.

„Sunt sigur că Bolsonaro a participat activ la aceasta şi încă încearcă să participle.”, a adăugat Lula, întrebat cu privire la rolul fostului preşedinte în aceste evenimente. „Ei voiau să facă această mizerie pe 1 ianuarie, însă au realizat că nu o puteau face pentru că acolo erau prea mulţi poliţişti şi prea mulţi oameni pe străzi.”, a precizat actualul prețedinte al țării.

Potrivit avocaţilor săi, Jair Bolsonaro a depus o cerere pentru prelungirea vizei sale pe şase luni pentru a rămâne în SUA. El neagă că ar fi avut vreo legătură cu evenimentele din 8 ianuarie.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×