x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lumea musulmană, indignată de atentatul din oraşul sfânt Medina

Lumea musulmană, indignată de atentatul din oraşul sfânt Medina

05 Iul 2016   •   14:55
Lumea musulmană, indignată de atentatul din oraşul sfânt Medina

Autorităţile musulmane au condamnat cu fermitate atentatul sinucigaş comis luni seara lângă Moscheea Profetului în oraşul sfânt saudit Medina, loc unde orice fel de violenţă este interzisă, relatează marţi AFP.

Acest atentat, care a curmat viaţa a patru agenţi de securitate, a fost unul dintre cele trei care au lovit Arabia Saudită luni, cu o zi înainte de sfârşitul Ramadanului. Ele nu au fost revendicate imediat, însă modul de operare aminteşte de cel al grupării jihadiste Stat Islamic (SI), care a comis mai multe atacuri sinucigaşe în Arabia Saudită în urmă cu peste un an de zile.

Atacul de la Medina a provocat indignarea generală a responsabililor atât suniţi, cât şi şiiţi, inclusiv în Iran, marele rival regional al Arabiei Saudite.

Al-Azhar, cea mai înaltă autoritate a islamului sunit, cu sediul la Cairo, a condamnat cu fermitate acest atac şi a amintit de 'sacralitatea locurilor sfinte, cum este în special Moscheea Profetului'.

Comitetul liderilor religioşi saudiţi (ulema) i-a calificat pe responsabilii atentatului drept 'renegaţi care au pângărit tot ce este sacru'.

La rândul său, preşedintele Majlis al-Choura (Consiliul consultativ), Abdallah al-Cheikh, a subliniat că 'această crimă odioasă nu poate veni din partea unei persoane care are o credinţă cât de mică'.

La rândul său, Iranul a condamnat 'în mod ferm terorismul sub toate formele şi de peste tot în lume' şi a chemat la 'unitate internaţională şi regională împotriva acestui fenomen', potrivit lui Bahram Ghassemi, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe iranian.

Potrivit lui Mohammad Javad Zarif, şeful diplomaţiei iraniene, 'nu mai există o linie roşie pentru terorişti'. 'Suniţii şi şiiţii vor fi victime atât timp cât nu vom fi uniţi', a subliniat el.

Mişcarea şiită libaneză Hezbollah a văzut în acest atentat 'un nou semn de ură din partea teroriştilor pentru tot ceea ce musulmanii consideră ca fiind sacru'.

În Irak, scena unui val de violenţe pe fondul tensiunilor confesionale, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Ahmed Jamal, a estimat că aceste atentate 'demonstrează ideologia deviantă pe care o propăvăduiesc bandele takfiri (extremişti suniţi)', cum este şi Daesh (acronimul arab al grupării Stat Islamic).

'Terorismul nu face distincţie între religii, popoare şi valori sacre', a denunţat, la rândul său, premierul turc Binali Yildirim, a cărui ţară a fost ţinta, săptămâna trecută, mai multor atentate.

Potrivit mişcării islamiste sunite palestiniene Hamas, la putere în Fâşia Gaza, aceste atentate sunt 'o provocare pentru musulmanii din întreaga lume şi o provocare la adresa sentimentelor lor'.

Arabia Saudită, putere regională, face parte din coaliţia internaţională condusă de SUA care luptă împotriva SI în Irak şi Siria. Ea conduce de asemenea, din martie 2015, o coaliţie arabo-sunită care luptă în Yemen împotriva rebelilor şiiţi.

De un an de zile, autorităţile saudite şi-au multiplicat arestările de islamişti radicali. Ele au anunţat în 2015 destructurarea unei grupări având legături cu SI, prin arestarea a sute de suspecţi, în majoritate saudiţi. AGERPRES

×