x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lunetistul din Washington

Lunetistul din Washington

de Mihaela Matachita    |    11 Noi 2009   •   00:00
Lunetistul din Washington
Sursa foto: /AP/AGERPRES

John Allen Muhammad, care a terorizat Wasingtonul în 2002, ucigând la întâmplare zece oameni, a fost dus pe culoarul morţii, după ce Curtea Supremă a Statelor Unite a refuzat, luni, să suspende execuţia programată pentru marţi.



"Lunetistul din Washington", cum a devenit cunoscut lumii întregi John Allen Muhammad, a fost găsit vinovat de seria de crime soldată cu zece morţi şi trei răniţi pe parcursul a trei săptămâni în perioada 2-22 octombrie 2002 şi a fost condamnat, în 2004, la pedeapsa capitală, execuţia prin injecţie letală fiind programată pentru marţi seara, într-o închisoare din statul Virginia. În acea toamnă din 2002, acţiunile lui au generat panică în capitala americană, în suburbiile acesteia şi a declanşat o intensă campanie de căutări.

John Allen Muhammad, un bărbat de culoare care în momentul arestării avea 41 de ani, era însoţit în cursul atacurilor de John Lee Malvo (17 ani). Acesta a fost condamnat la închisoare pe viaţă deoarece era minor la momentul comiterii faptelor.

SCENARIUL EXECUŢIEI
După ce Curtea Supremă a respins ultimul recurs făcut de ucigaşul astăzi în vârstă de 48 de ani, condamnatul a fost transferat în închisoarea din Greensville, în apropiere de Richmond, unde se află camera de execuţie, după cum a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al autorităţilor penitenciare din Virginia, Larry Traylor. Acesta a mai precizat că, înaintea execuţiei, John Allen Muhammad poate primi vizita familiei şi a avocaţilor, precum şi, la cerere, a unui capelan.

Apoi, la ora locală 21:00 (05:00 ora României, miercuri), dacă guvernatorul statului Virginia nu suspendă execuţia, condamnatul primeşte injecţia letală, după ce a pronunţat ultimele cuvinte.

PROFILUL UCIGAŞULUI
Când comitea crimele, "lunetistul" se ascundea în portbagajul maşinii de unde îşi dobora victimele cu un singur glonţ, în apropierea unor centre comerciale, şcoli sau staţii de benzină. În acest fel, o persoană a fost ucisă la Washington, şase în statul vecin Maryland şi trei în Virginia. Victimele: bărbaţi, femei, copii, albi, de culoare. În cursul tuturor acţiunilor, era însoţit de minorul John Lee Malvo.

John Allen Muhammad, format ca trăgator de elită în armata americană, participase la primul război din Golf, care a izbucnit odată cu invadarea Kuweitului de către Irakul condus de Saddam Hussein. De vreo două ori, poliţia a găsit, prinse de vreun copac ori introduse într-o pungă de plastic, mesajele "lunetistului" în care acesta scrisese: "Chemaţi-mă Dumnezeu" sau "Copiii voştri nu sunt în siguranţă niciodată, nicăieri". Totodată, el cerea 10 milioane de dolari pentru a pune capăt măcelului.

×
Subiecte în articol: externe