x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lungul braţ al Kremlinului loveşte-n oligarhii ruşi

Lungul braţ al Kremlinului loveşte-n oligarhii ruşi

de Sînziana Stancu    |    06 Iun 2009   •   00:00
Lungul braţ al Kremlinului loveşte-n oligarhii ruşi
Sursa foto: Alexei Nikolsky/RIA Novosti POOL

Premierul rus, Vladimir Putin, le-a dat o lovitură umlitoare oligarhilor, rezolvând criza răzvrătiţilor care îşi pierduseră locurile de muncă la o fabrică dintr-un oraş din regiunea Leningrad.



Artist neîntrecut în arta manipulării evenimentelor pentru propria sa imagine, premierul rus, Vladimir Putin, s-a folosit, pentru a-şi spori propriul său capital de popularitate, de revolta locuitorilor din Pikaliovo, un oraş din regiunea Leningrad, care au protestat zilele trecute pentru neplata salariilor restante şi pentru închiderea a trei întreprinderi, scrie Pravda.

"Dacă nu vom ajunge la un acord unii cu ceilalţi, am să rezolv problema singur", a ameninţat Putin magnaţii din oraş, criticând şi autorităţile regionale, pentru lipsa de acţiune şi iniţiativă, de cum şi-a început "vizita de lucru". Putin i-a forţat pur şi simplu pe industriaşi să le dea salariaţilor toate salariile restante, în valoare de 41,2 milioane de ruble (1,34 de milioane de dolari), într-o singură zi, punându-i să dea în scris pentru asta.

PEDEAPSA PENTRU CEL MAI BOGAT
Cele trei întreprinderi închise sunt una de ciment, alta de aluminiu şi încă una de produse chimice. De departe, cea mai mare, dar şi cea cu cele mai multe datorii faţă de salariaţi aparţinea tocmai celui mai bogat om din Rusia, Oleg Deripaska. "Aţi făcut din mii de oameni ostaticii ambiţiilor voastre, a lipsei voastre de profesionalism sau, pur şi simplu, a lăcomiei voastre nemăsurate", le-a reproşat Putin autorităţilor regiunii, de cum a pus piciorul în oraş. "De ce au fugit care încotro, ca laşii, când au auzit că vin aici? De ce nu a fost în stare nimeni să ia vreo decizie?", i-a întrebat premierul, furios, pe cei care stăteau crispaţi în faţa lui.

Putin îl pândea mai ales pe Deripaska, care a venit spăşit la "raport" în faţa premierului şi mai că nu plângea, când Putin, fără milă, fixându-l cu privirea, i-a ordonat să semneze angajamentul prin care urma să le dea oamenilor de la fabrica lui de ciment salariile restante "chiar astăzi". O dată cu hârtia pentru semnătură, Putin i-a dat şi stiloul lui. După ce a semnat, Deripaska a plecat aiurit, cu stiloul premierului în mână. Dar Putin l-a întors din drum, poruncindu-i cu aroganţă: "Dă-mi stiloul înapoi!"...

Deripaska s-a dus la locul lui, s-a aşezat pe scaun, la masă, cu capul plecat, sprijit în mâini, ca un milog. N-avea de ales. Ştia foarte bine că alţii ca el, care i-au opus rezistenţă fostului preşedinte devenit acum premier, au ajuns foarte rău şi au pierdut tot, iar unii dintre ei sunt acum după gratii, cum este cazul fostului miliardar rus Mihail Hodorkovski. Averea lui Deripaska a fost evaluată, anul trecut, la 28 de miliarde de dolari.

×
Subiecte în articol: externe