x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe “Luptăm pentru Islam. Ne vedem în Paradis”! Al-Qaida nu le-a fost suficientă

“Luptăm pentru Islam. Ne vedem în Paradis”! Al-Qaida nu le-a fost suficientă

de Istvan Deak    |    28 Apr 2014   •   17:51
“Luptăm pentru Islam. Ne vedem în Paradis”! Al-Qaida nu le-a fost suficientă
Două adolescente din Viena, date în urmărire de Interpol
Samra Kesinovic şi Sabina Selimovic sunt două adolescente din Viena cu o poveste cât se poate de banală. Până la data de 10 aprilie, când numele lor a acaparat presa internaţională. Cele două fete de 15 şi 16 ani, cu origini bosniace, au fugit din Austria în Siria pentru a lupta din convingeri religioase alături de rebeli. Conform Die Presse, serviciile secrete din Turcia au confirmat pentru autorităţile austriece că fetele au ajuns la gruparea radicală islamistă ISIL din nordul Siriei. “Al-Qaida nu a fost suficient de radicală pentru ele. De aceea au ales organizaţia teroristă ISIL (statul islamic din Irak şi Levant), condusă de succesorul lui Osama bin Laden”, notează Die Presse.

Tot pe baza unor surse din cadrul serviciilor secrete, cotidianul turc Hurriyet a notat că semnalul de la telefonul mobil al uneia dintre fete a fost localizat în nordul Siriei, o zonă controlată de luptătorii ISIL. Poliţia austriacă a confirmat că fetele au urmat o rută binecunoscută pentru jihadiştii europeni care vor să ajungă în războiul civil din Siria. Adolescentele au plecat cu avionul la Istanbul. De acolo au ajuns la Adana, localitate situată la aproximativ 100 de kilometri de graniţa turco-siriană. Între timp s-a activat şi Interpol în căutarea lor. Pe site-ul Poliţiei Internaţionale au fost postate fotografii cu posibila transformare a celor două fete din adolescente obişnuite în luptătoare ale grupării teroriste.

Blocat în România
Uneori mesajele lor nu rămân doar la nivel de vorbe. Un tânăr bosniac din Viena, de vârsta Samrei, nu s-a rezumat doar la mesaje pe reţelele de socializare şi s-a pus pe drum spre Siria. Norocul lui a apărut în România. Tânărul de 16 ani a fost oprit la graniţa română şi întors din drum. De la începutul războiului, declanşat în martie 2012, aproape 100 de cetăţeni austrieci au plecat să susţină acţiunile rebelilor împotriva preşedintelui sirian Bashar-al-Assad. “Aproape 20 dintre aceştia s-au întors în Austria”, confirmă purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne din Austria. Vestea proastă este că cei mai mulţi s-au întors să corupă alţi tineri să plece la luptă în Siria. Aproape 20 au decedat acolo. Printre ei, un tată a şapte copii al cărui deces nu poate fi dovedit, iar soţia sa nu poate încasa ajutorul de văduvă. Ministerul de Interne din Austria este în posesia unor informaţii care atestă faptul că Samra S. şi Sabina K. s-au aflat în legătură cu extremişti ceceni. Unul dintre aceştia a fost deja chemat să dea explicaţii. Ebu Tejma, un predicator cu origini cecene, este suspectat că ar fi intermediat plecarea fetelor din Austria.

Scrisoare de adio

Înainte de plecare, fetele au lăsat o scrisoare de adio familiilor lor. “Suntem pe drumul cel bun. Am plecat în Siria ca să luptăm pentru Islam. Ne vedem în Paradis”, au scris ele. Poliţia este convinsă că plecarea a avut loc în data de 10 aprilie, cele două îmbarcându-se pe aeroportul Schwechat - Viena într-un avion cu destinaţia Adana via Istanbul. Părinţii le-au declarat dispărute la poliţia vieneză şi s-a demarat căutarea lor. Ulterior, autorităţile turce au fost puse în alertă să blocheze o eventuală tentativă a lor de a trece graniţa spre Siria. Legătura dintre predicatorul cu origini cecene şi cele două fete a fost confirmată, însă acesta refuză să coopereze. Părinţii celor două fete s-au declarat complet şocaţi de fuga lor şi de fascinaţia pentru rebelii din Siria. “Trebuie anchetat şi modul în care au ajuns fetele în avion. Cine le-a cumpărat biletele”, au declarat surse din poliţie pentru presa austriacă.

Legea austriacă prevede că pentru tinerii sub 18 ani care doresc să călătorească în străinătate este nevoie de acordul scris al părinţilor. În practică, nu verifică nimeni asta, mai notează sursa citată. Mai mult, există varianta ca ele să se fi îmbarcat cu acorduri scrise falsificate de oameni din umbră care au intermediat plecarea lor. “Aceste cazuri sunt totuşi rare. Mai auzim din când în când că sunt părinţi care îşi obligă copiii să frecventeze aşa-numitele şcoli coranice la sfârşitul săptămânii. Acolo apar diverse probleme. Trebuie găsite metode ca tinerii din Viena să fie protejaţi de asemenea pericole”, a comentat avocatul Anton Schmid.

Au solicitat donaţii pe reţelele de socializare
Heute.at scrie că cele două fete au solicitat diferite donaţii pe reţelele de socializare. “Ştie cineva cum putem să facem rost repede de 200 de euro. Avem nevoie urgentă”, au scris cele două pe ask.fm. 12 ore mai târziu postau că au părăsit Austria şi nu mai doresc să se întoarcă la familiile lor. Ajunse în Siria, cele două fete au postat miercurea trecută mesaje despre o posibilă căsătorie. Motivul este faptul că fetele nemăritate au restricţii drastice în lumea islamiştilor radicali. Cele căsătorite au mai multe drepturi, în special în zona libertăţii de mişcare. “Suntem disperaţi. Rugăm toţi oamenii să ne ajute să le găsim. Orice informaţie ne-ar putea fi de folos”, a declarat pentru Kronen Zeitung, tatăl uneia dintre fete.

Der Spiegel scrie despre existenţa unor fotografii care le prezintă pe cele două în tabăra rebelilor, înconjurate de bărbaţi înarmaţi, printre ei şi posibilii soţi ale acestora. “Nu ne temem de moarte. Moartea este obiectivul nostru. Am trăit în Viena până când Allah ne-a chemat. Noi am auzit chemarea lui şi-a ne-am pus pe drum pentru a-l onora. Trăim în case care depăşesc imaginaţia voastră. Avem aici totul şi trăim pline de mândrie”, ar fi fost ultimul mesaj postat de fete pe o reţea de socializare.

Răpite?
“Acestea nu sunt fetele noastre. Altcineva scrie în numele lor. Le-am scris eu personal şi nu au reuşit să răspundă la întrebări elementare. Presupusa căsătorie nu poate fi reală. În Islam, ea nu poate avea loc fără binecuvântarea părinţilor. Căsătoria nu este valabilă. Excludem varianta că ar fi fost recrutate într-o moschee. Ştim pe unde umblau, au fost acostate pe stradă. Sperăm că încă nu au ajuns în Siria. Sperăm că sunt încă la Istanbul şi se vor întoarce. Este o chestiune de timp până le găsim”, susţin părinţii fetelor.


×
Subiecte în articol: acte de terorism