x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Emmanuel Macron, la ceai cu Xi Jinping: o primire neobişnuit de generoasă

Emmanuel Macron, la ceai cu Xi Jinping: o primire neobişnuit de generoasă

de Redacția Jurnalul    |    08 Apr 2023   •   16:00
Emmanuel Macron, la ceai cu Xi Jinping: o primire neobişnuit de generoasă
Sursa foto: Hepta

Preşedintele Xi Jinping i-a oferit omologului său francez, Emmanuel Macron, o primire neobişnuit de generoasă pentru o vizită de stat, iar unii analişti cred că este un semnal privind o ofensivă intensă a Chinei de a convinge aliaţi din cadrul Uniunii Europene să contracareze SUA, conform Reuters.

Preşedinţii Xi Jinping şi Emmanuel Macron s-au deplasat vineri în sudul Chinei, unde liderul francez a fost invitat să bea ceai într-o fostă reşedinţă a tatălui lui Xi, în oraşul Guangzhou, capitala economică a provinciei Guangdong. Preşedintele Xi Jinping nu obişnuieşte să facă astfel de vizite cu lideri străini, dar Beijingul acordă o mare importanţă relaţiei cu Franţa, un membru-cheie al Uniunii Europene, în contextul în care China caută susţinere pentru a contracara ceea ce consideră a fi acţiunile de "izolare", "încercuire" şi "suprimare" ale Statelor Unite.

"Toate ofensivele chineze în materie de politică externă au pe fundal relaţia SUA-China, astfel că prin colaborarea cu orice ţară, mai ales cu puteri medii sau mari, precum Franţa, Beijingul va încerca să contracareze Statele Unite", afirmă Zhao Suisheng, profesor pentru Studii privind China şi Politică Externă la Universitatea din Denver.

Noah Barkin, analist la Grupul Rhodium, consideră că principalul obiectiv al Chinei este să împiedice Europa să se alinieze mai mult Statelor Unite. "În acest sens, Macron este probabil cel mai important partener al Beijingului în Europa", afirmă Barkin, în condiţiile în care preşedintele Franţei este considerat de diplomaţi un factor important pentru configurarea politicilor Uniunii Europene.

Acţiunile Chinei în sensul apropierii lui Macron se înscriu într-o serie de acţiuni diplomatice ale Chinei de a depăşi izolarea internaţională încurajată de Statele Unite, pe fondul disensiunilor referitoare la Taiwan, la războiul din Ucraina şi la restricţiile americane privind exporturile tehnologice. Beijingul a suplimentat bugetul pentru activităţi diplomatice cu 12,2% anul acesta, iar în ultimele săptămâni au efectuat vizite în China lideri din Singapore, Malaysia, Spania şi Japonia. China a contribuit, în mod surprinzător, la îmbunătăţirea relaţiilor dintre Arabia Saudită şi Iran, iar Beijingul pare să se poziţioneze ca fiind mediator de pace în Orientul Mijlociu, în dorinţa configurării unei lumi multipolare.

Contactele cu Uniunea Europeană vor continua în următoarele săptămâni, prin vizita lui Josep Borrell, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, şi cea a ministrului german de Externe, Annalena Baerbock.

"China şi Europa încă pot fi parteneri, mai degrabă decât rivali sistemici sau competitori", afirmă Wang Yiwei, directorul Centrului pentru Studii Europene al Universităţii Renmin din Beijing.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: emmanuel macron Xi Jinping