x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Macron merge în Germania, în contextul negocierilor SUA-Rusia şi consolidării autonomiei UE

Macron merge în Germania, în contextul negocierilor SUA-Rusia şi consolidării autonomiei UE

21 Ian 2022   •   21:30
Macron merge în Germania, în contextul negocierilor SUA-Rusia şi consolidării autonomiei UE

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron se va deplasa marţi la Berlin, pentru o întrevedere cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, iar pe agenda discuţiilor figurează criza din Ucraina şi solicitările ruse privind garanţii de securitate.

"Cancelarul Olaf Scholz îl va primi marţi, 25 ianuarie, pe preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, care va efectua o vizită la Biroul cancelarului. În centrul discuţiilor este începerea mandatului Franţei la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi Preşedinţia germană a G7, precum şi teme internaţionale curente. Vor discutate şi subiecte de pe agenda bilaterală", anunţă Guvernul Germaniei, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de Mediafax.

"Va fi discutată inclusiv situaţia de la frontierele Ucrainei", a declarat Christiane Hoffmann, purtătoarea de cuvânt a Guvernului de la Berlin, conform postului german N-TV.

Întâlnirea lui Emmanuel Macron cu Olaf Scholz intervine în contextul negocierilor dintre SUA şi Rusia pe tema garanţiilor de securitate. Moscova cere garanţii că NATO nu va continua extinderea spre est şi vrea diminuarea efectivelor şi capabilităţilor militare NATO din România şi Bulgaria.

Emmanuel Macron propune consolidarea autonomiei strategice a Uniunii Europene şi a semnalat intenţia de a trimite trupe în România pentru consolidarea apărării pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice. Uniunea Europeană solicită să fie implicată direct în negocierile dintre Statele Unite şi Rusia privind arhitectura de securitate în Europa. "Următoarele săptămâni trebuie să ne permită să realizăm o propunere europeană în sensul construirii unei noi ordini în materie de securitate şi stabilitate", a afirmat Emmanuel Macron, în contextul în care Franţa deţine Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene. "Europa trebuie să construiască în sfârşit o ordine a securităţii colective pe continentul nostru. Este necesară reînarmarea strategică a Europei, în calitatea de putere a păcii şi echilibrului", a subliniat Emmanuel Macron în discursul rostit miercuri în Parlamentul European.

"Mai ales în relaţia cu Rusia, este necesar un dialog sincer, cu exigenţe clare, în contextul acţiunilor destabilizatoare, ingerinţelor şi manipulărilor. Trebuie să ne axăm pe valori concepute acum 30 de ani nu împotriva Rusiei, ci în colaborare cu Rusia. Sunt valori precum evitarea utilizării forţei, a ameninţărilor şi presiunilor, opţiunea liberă a statelor de a participa la organizaţii, alianţe şi aranjamente de securitate, inviolabilitatea frontierelor, integritatea teritorială a statelor, respingerea sferelor de influenţă. Ţine de noi să reafirmăm aceste valori şi să sancţionăm eficient încălcarea acestora", a insistat Emmanuel Macron.

În discursul rostit în Haguenau, la un Comandament militar francez, Emmanuel Macron că este necesară o strategie de consolidare a apărării Franţei şi Europei, o "strategie independentă, deplin suverană, o strategie a puterii păcii şi echilibrului". "Este vorba de contribuţia armatei noastre la echilibrul din Europa. Am continuat să desfăşurăm efective militare pentru securitatea partenerilor europeni, în cadrul misiunilor NATO, în ţările baltice, şi vom continua să facem acest lucru; chiar am indicat disponibilitatea noastră de a merge mai departe; în cadrul NATO, ne angajăm să participăm la noi misiuni, pentru a ne asuma toate responsabilităţile, în cadrul misiunilor de tipul consolidării prezenţei militare avansate, în special în România, dacă se va decide", a declarat preşedintele Franţei.

Mediafax

×
Subiecte în articol: Emmanuel Macron