
La această întâlnire se va discuta despre o eventuală "desfăşurare de forţe europene" în Ucraina, trupe care "nu vor merge să lupte pe linia frontului", ci "dimpotrivă, odată semnată pacea, vor garanta respectarea ei deplină", a spus Macron miercuri seară într-un discurs în care a anunţat că va găzdui o astfel de reuniune a "şefilor de stat major din ţările care doresc să-şi asume responsabilităţi la acest capitol", fără a preciza data.
Reuniunea se va desfăşura aşadar pe 11 martie, în prezenţa preşedintelui francez, a indicat acum anturajul său, fără alte detalii despre ceilalţi participanţi. Întâlnirea va avea loc în marja Forumului pentru Apărare şi Strategie de la Paris (Paris Defence and Strategy Forum), organizat în capitala Franţei de Academia de Apărare a Şcolii Militare şi care se va desfăşura pe parcursul a trei zile.
Şeful statului francez va avea astfel ocazia să se adreseze şefilor armatelor europene participanţi la întâlnire, dar încă nu este clar cât din eveniment se va desfăşura public şi cât va fi cu uşile închise.
Un oficial din guvernul britanic a anunţat joi că acesta a desfăşurat discuţii cu aproximativ 20 de ţări interesate să participe la o aşa-numită "coaliţie a voluntarilor" care ar putea contribui la un contingent de menţinere a păcii în Ucraina în cazul unui acord de încetare a focului cu Rusia, care însă şi-a reafirmat refuzul de a accepta desfăşurarea unor trupe europene în Ucraina.
Premierul britanic Keir Starmer şi preşedintele francez Emmanuel Macron aduc insistent în discuţie tema trimiterii unor trupe de menţinere a păcii în Ucraina ca garanţie de securitate pentru această ţară şi doresc ca o asemenea forţă să beneficieze de protecţia SUA, în timp ce administraţia preşedintelui american Donald Trump consideră că oferirea unor garanţii de securitate Ucrainei trebuie să revină exclusiv europenilor.
AGERPRES
