x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe MAFIA SICILIANĂ / Planul secret al "naşilor" pentru relansarea Cosa nostra

MAFIA SICILIANĂ / Planul secret al "naşilor" pentru relansarea Cosa nostra

de Mihaela Matachita    |    18 Dec 2008   •   00:00

Raidurile efectuate la 16 decembrie în Italia, la ordinul procurorilor antimafia, şi soldate cu 99 de arestări au scos la lumină faţa agresivă a Cosa nostra (mafia siciliană) şi planurile ei.



Ancheta carabinierilor din "Reparto operativo" din Palermo şi "Gruppo di Monreale", finalizată cu arestările din cadrul "Operaţiunii Perseo", a dus la obţinererea de noi elemente ce demonstrează interesul Cosei nostra faţă de politică, extorcări, concesionări de lucrări publice şi droguri.

Un grup de capi mafioţi şi-a propus să refondeze Cosa nostra, să aleagă un nou centru de decizie (Cupola), însă iniţiativa lor a fost înăbuşită în faşă ca urmare a interceptării convorbirilor. În acest fel, carabinierii din Palermo au reuşit să identifice 99 de mafioţi, "vechi glorii" şi fiii lor, dar şi noi recruţi. Din interceptările noii "Cupole" a reieşit că se dorea "federalismul cosche-lor (clanurilor) mafiote, dar şi contestarea dreptului de a moşteni conducerea organizaţiei, noul proiect fiind diferit de cel trasat de vechea gardă reprezentată de Bernardo Provenzano, aflat la închisoare de mulţi ani. Deşi, oficial, Toto Riina este încă şeful indiscutabil al Cosa nostra, boşii mafioţi, care nu ştiau că sunt ascultaţi, insistau: "Încercăm să facem o comisie după modelul vechi, aşa cum se făcea odată, deoarece responsabilitatea în cazul în care dorim să facem ceva să fie asumată de toţi".

RIVALII CUPOLEI
De aici rezultă clar că "naşii" mafioţi au simţit nevoia de a ieşi din starea de aşteptare impusă de reprimarea judiciară prin capturarea lui Bernanrdo Provenzano şi a fiului acestuia Lo Piccolo. Aceasta pentru că nimic din ce a promis Riina nu s-a realizat. Nemulţumirea mafioţilor s-a materializat astfel în nerăbdarea de "a repune în funcţiune maşinăria". Tot interceptările arată ca unda verde pentru refondarea mafiotă a dat-o chiar Toto Riina. Provenzano nu mai are mijloacele de a acţiona. Încă de când era liber a fost nevoit să scape de furia lui don Toto şi a cumnatului Bagarella. La rândul său, don Toto are o problemă pe nume Giuseppe Salvatore, zis "Salvuccio", fiul cel mic recent ieşit de la închisoare şi dornic să iasă în evidenţă. Ninetta Bagarella, mama, are ambiţii mari pentru fiul ei. Mai există încă unul interesat să "repună în funcţie maşinăria": Matteo Messina Denaro, omul măcelurilor din '93, şef incontestabil al mafiei din Trapani. Plus o stea care se naşte, un tânăr de 28 de ani, căutat de justiţie, pe nume Gianni Nicchi, un om de viitor care gândeşte şi apasă pe trăgaci.

×
Subiecte în articol: externe