x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mahmoud Abbas susține că vrea relansarea procesului de pace israelo-palestinian

Mahmoud Abbas susține că vrea relansarea procesului de pace israelo-palestinian

25 Sep 2020   •   22:22
Mahmoud Abbas susține că vrea relansarea procesului de pace israelo-palestinian

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, i-a cerut vineri secretarului general ONU, Antonio Guterres, să convoace la începutul anului viitor o conferinţă internaţională pentru relansarea procesului de pace israelo-palestinian, informează agenţia Reuters.

Liderul palestinian l-a îndemnat pe Antonio Guterres că colaboreze cu membrii Cvartetului pentru Orientul Mijlociu (SUA, Rusia, Uniunea Europeană şi ONU), precum şi cu membrii Consiliului de Securitate ONU pentru organizarea unei conferinţe "cu autoritate deplină şi cu participarea tuturor părţilor implicate, la începutul anului viitor, pentru lansarea unui proces de pace autentic".

Liderii palestinieni vor înfiinţarea unui stat în Cisiordania şi Fâşia Gaza, cu capitala în Ierusalimul de Est, inclusiv prin cedarea unor zone ocupate de Israel. Autoritatea Palestiniană a respins planul de pace prezentat în ianuarie de preşedintele american, Donald Trump, care prevede recunoaşterea de către Washington a unor colonii evreieşti din Cisiordania ca fiind în Israel.

"Nu va exista pace, nici securitate, nici stabilitate şi nici coexistenţă în regiunea noastră atât timp cât continuă actuala ocupaţie şi cât timp rămâne ignorată o soluţie corectă şi completă la problema Palestinei", a declarat Mahmoud Abbas în discursul rostit prin videoconferinţă la reuniunea Adunării Generale ONU.

Preşedintele Autorităţii Palestiniene a reiterat angajamentul faţă de Iniţiativa arabă de pace din 2002, elaborată de Arabia Saudită, prin care naţiuni arabe s-au ofereau să normalizeze relaţiile cu Israelul în schimbul unui acord pentru crearea unui stat palestinian prin retragerea Israelului din zonele capturate în 1967.

Autoritatea Palestiniană şi mişcarea Hamas au condamnat semnarea recentă de către Emiratele Arabe Unite şi Bahrain a acordurilor de pace cu Israelul.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: palestinieni