x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Majoritatea celor 39 de victime din camion, originare probabil din Vietnam

Majoritatea celor 39 de victime din camion, originare probabil din Vietnam

26 Oct 2019   •   16:00
Majoritatea celor 39 de victime din camion, originare probabil din Vietnam
Sursa foto: antena3

Majoritatea celor 39 de persoane descoperite moarte într-un camion frigorific lângă Londra erau probabil din Vietnam, a declarat sâmbătă pentru Reuters un lider al unei comunităţi rurale ce cultivă orez şi de unde se crede că erau originare multe dintre victime.

Descoperirea cadavrelor - 38 de adulţi şi un adolescent - a avut loc miercuri după ce serviciile de urgenţă britanice au fost alertate în legătură cu mai multe persoane aflate într-un camion într-un parc industrial din Grays, la aproximativ 32 km est de centrul Londrei.

Poliţia presupunea că morţii erau chinezi, dar Beijingul a declarat că naţionalităţile nu au fost încă confirmate. Oficiali chinezi şi vietnamezi lucrează acum în strânsă colaborare cu poliţia britanică, au declarat ambasadele lor.

Părintele Anthony Dang Huu Nam, un preot catolic din oraşul izolat Yen Thanh în provincia Nghe An din nordul Vietnamului, la 300 km sud de Hanoi, a declarat că există o legătură între victime şi mai multe familii din zonă.

"Întregul district este acoperit de întristare", a declarat Nam, în timp ce rugăciuni pentru morţi răsunau în difuzoarele din oraş sâmbătă.

"Colectez în continuare datele de contact pentru toate familiile victimelor şi voi organiza o ceremonie pentru a ne ruga pentru ele în această seară", a adăugat el.

"Este o catastrofă pentru comunitatea noastră".

Nam a mai declarat că mai multe familii i-au spus că ştiau despre rude care s-au dus în Marea Britanie şi nu au putut să-i contacteze pe cei dragi.

Ministerul de Externe vietnamez a declarat într-un comunicat sâmbătă că a cerut ambasadei sale din Londra să acorde asistenţă poliţiei britanice în identificarea victimelor.

Nghe An este una dintre cele mai sărace provincii din Vietnam şi de acolo sunt originare multe victime ale traficului de persoane care ajung în Europa, potrivit unui raport în martie al Fundaţiei Pacific Links, o organizaţie antitrafic cu sediul în SUA.

Se crede că alte victime provin din provincia vecină Ha Tinh, de unde în primele opt luni din acest an, 41.790 de persoane au plecat în căutare de muncă în altă parte, inclusiv în alte ţări, potrivit presei de stat.

Provincia a fost lovită de unul dintre cele mai grave dezastre de mediu din Vietnam în 2016, când o fabrică de oţel deţinută de compania taiwaneză Formosa Plastics a contaminat apele de coastă, devastând industriile locale de pescuit şi turism şi provocând ample proteste.

Una dintre aceste presupuse victime originare din Ha Tinh, Pham Thi Tra, în vârstă de 26 de ani, i-a trimis un SMS mamei sale spunând că nu poate să respire în momentul în care camionul container era în drum din Belgia spre Marea Britanie, potrivit lui Nam.

AGERPRES

×