x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mâna care-a strâns eşarfa. Berezovski “a murit probabil spânzurat”

Mâna care-a strâns eşarfa. Berezovski “a murit probabil spânzurat”

de Marina Constantinoiu    |    27 Mar 2013   •   08:54
Mâna care-a strâns eşarfa. Berezovski “a murit probabil spânzurat”

Autopsia corpului neînsufleţit al disidentului rus Boris Berezovski, care a fost găsit în reşedinţa sa din sudul Angliei, a scos la iveală faptul că oligarhul ar fi murit prin spânzurare, informează surse poliţieneşti.

Vocea Rusiei comentează că rezultatele autopsiei nu au elucidat misterul din spatele morţii oligarhului rus. Autorităţile britanice vorbesc despre asfixie, fără alte precizări, lăsând astfel mai multe întrebări fără răspuns clar.

“Trebuie remarcat faptul că nici prietenii şi nici oponenţii lui Berezovski nu cred în ipoteza sinuciderii. În ciuda evidentelor probleme psihologice cu care se confrunta 'cardinalul sur' al opoziţiei ruse, profilul lui psihologic, caracterizat prin calităţi volitive ieşite din comun, era absolut incompatibil cu o asemenea 'ieşire din scenă'. Mai mult, Berezovski obişnuia să spună 'cine a murit primul, acela a pierdut' şi avea o cultură înaltă a managementului de risc. În aceste condiţii, chiar şi după pierderea multiplelor procese civile împotriva fostelor soţii şi partenerilor de afaceri, era improbabil ca oligarhul să fi rămas fără resurse financiare. 'Falimentul' lui Berezovski despre care a povestit presa, pare a fi mai mult un truc clasic de 'optimizare fiscală'”, scrie Vocea Rusiei, care îşi intitulează articolul “Urma MI6 în moartea lui Berezovski”. Alţii se gândesc fix invers, adică la implicarea serviciilor secrete ruse în moartea acestuia.

Fără urme de luptă

“Rezultatele autopsiei, realizate de un medic legist al Ministerului de Interne, au concluzionat că motivele decesului erau compatibile cu o spânzurare. Practicianul nu a găsit urme de luptă violentă” înaintea decesului, se arată în comunicatul oficial. Primele informaţii de la faţa locului indicau că nu s-ar fi găsit ceva suspect. Doar bodyguardul oligarhului, care susţine că a fost cel care a descoperit cadavrul, a vorbit despre o eşarfă care s-ar fi aflat lângă cadavru. Urmează noi examene medicale, apoi deschiderea unei anchete judiciare, joi, pentru elucidarea acestei morţi.


×
Subiecte în articol: Boris Berezovski