x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Manfred Weber a fost reales lider al grupului PPE din Parlamentul European

Manfred Weber a fost reales lider al grupului PPE din Parlamentul European

05 Iun 2019   •   16:07
Manfred Weber a fost reales lider al grupului PPE din Parlamentul European

Europarlamentarul german Manfred Weber, unul dintre candidaţii importanţi la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, a fost reales miercuri lider al grupului europarlamentar al Partidului Popular European (PPE), a anunţat un purtător de cuvânt, informează dpa.

Weber a obţinut toate cele 156 de voturi declarate valide, a precizat purtătorul de cuvânt pentru agenţia de presă germană, adăugând că patru voturi au fost invalidate.

PPE l-a desemnat pe Manfred Weber drept candidatul său 'cap de listă' la succesiunea lui Jean-Claude Juncker la preşedinţia viitoarei Comisii Europene.

Alegerile pentru Parlamentul European desfăşurate în 23-26 mai au dus la pierderi pentru PPE şi socialişti şi la ascensiunea liberalilor şi a Verzilor, rezultat care complică şi mai mult desemnarea preşedintelui viitoarei Comisii Europene.

Weber nu se bucură de popularitate printre toţi liderii statelor UE, care au sarcina de a nominaliza un candidat, care trebuie să fie votat în Parlamentul European.

Consiliul European va propune candidaţi, care vor trebui să fie aprobaţi şi de Parlamentul European. În prezent sunt în desfăşurare negocieri complexe pentru a se ajunge la un compromis.

O întrebare esenţială este dacă europarlamentarul german Manfred Weber - al cărui partid, PPE, a obţinut totuşi cele mai multe mandate - are voturile necesare pentru a deveni preşedinte al Comisiei. Preşedintele francez Emmanuel Macron i se opune lui Weber, în timp ce socialiştii îşi susţin propriul candidat, pe olandezul Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al executivului comunitar în perioada 2014-2019.

Şefia Comisiei Europene este vizată şi de liberala daneză Margrethe Vestager, comisar european pentru concurenţă.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că doreşte ca ţările membre să ajungă la un acord asupra candidaţilor la principalele funcţii din UE până la summitul din 20-21 iunie.

Weber, care este membru al Uniunii Creştin-Sociale (CSU), aliatul bavarez al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel, conduce grupul PPE din Parlamentul European din 2014. Aceasta este cea mai importantă funcţie politică europeană pe care el a deţinut-o vreodată.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: manfred weber parlamentul european