Inundaţiile recente din nordul Australiei au provocat deversări care riscă să ''sufoce'' Marea Barieră de Corali, privând reciful de lumină şi furnizând hrană pentru stele de mare, specie care devorează coralii, au avertizat vineri oamenii de ştiinţă, potrivit AFP.
Mai multe regiuni din nordul statului Queensland, aflat în vecinătatea recifului, se confruntă cu efectele ploilor diluviene fără precedent care au transformat drumurile în râuri şi au inundat sute de case.
O echipă de cercetători de la Universitatea James Cook a explicat că apele învolburate au deversat sedimente în acest ecosistem unic înscris în patrimoniul mondial UNESCO, afectând calitatea apelor şi cantitatea de lumină.
"Recifurile coraliene şi vegetaţia marină au nevoie de lumină pentru a-şi menţine dezvoltarea şi starea de sănătate", a explicat pentru AFP Jane Waterhouse, cercetătoare în cadrul Universităţii James Cook.
Lunga perioadă ploioasă a fost urmată de o vreme liniştită care a făcut ca apele tulburi să nu se disperseze încă. În regiunile cele mai afectate, coralii riscă să fie ''sufocaţi'', aşa cum se întâmplă la gura de vărsare a fluviului Burdekin, unde o maree noroioasă s-a răspândit pe o distanţă de până la 100 de kilometri de coaste.
"Dacă rămâne în acest loc, nu va fi nevoie de mult timp pentru ca unele dintre aceste sisteme să dispară", a adăugat cercetătorul.
Efectele deversărilor de sedimente nu vor putea fi măsurate cu adevărat decât după mai multe săptămâni de monitorizare.
Înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO în 1981, Marea Barieră se întinde pe 2.300 de kilometri, de-a lungul coastei nord-estice a Australiei, şi este cel mai mare sistem coralier din lume. A fost afectat, în 2016 şi 2017, de două episoade de albire, provocate de schimbările climatice.
Coralii sunt ameninţaţi şi de o specie de stea de mare (Acanthaster planci), care se hrăneşte cu aceştia şi care a proliferat ca urmare a poluării şi deversărilor din agricultură.
Inundaţiile au agravat aceste deversări şi, prin urmare, a crescut cantitatea de alge. "Acestea furnizează o hrana perfectă şi permite populaţiei de stele de mare să se dezvolte", a declarat Waterhouse.