x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA, Marea Britanie, Franța și Germania îl susțin pe Rutte la șefia NATO

SUA, Marea Britanie, Franța și Germania îl susțin pe Rutte la șefia NATO

de Redacția Jurnalul    |    23 Feb 2024   •   10:30
SUA, Marea Britanie, Franța și Germania îl susțin pe Rutte la șefia NATO
Sursa foto: Hepta

Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania și-au arătat joi susținerea față de Mark Rutte pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg la șefia NATO, plasându-l într-o poziție puternică pentru a câștiga conducerea alianței transatlantice, scrie Reuters.

„Președintele Biden susține ferm candidatura premierului Rutte pentru a fi următorul secretar general al NATO”, a declarat un oficial american.

Diplomații spun că Rutte este singurul candidat oficial pentru acest post, deși unii au spus că numele președintelui român Klaus Iohannis a fost, de asemenea, vehiculat în discuții informale recente.

Dar, notează Reuters, cu sprijinul Washingtonului - puterea predominantă a alianței - și al celor trei mari națiuni europene și al altor aproximativ 16 membri NATO, potrivit diplomaților, Rutte se află într-o poziție favorabilă și orice rival ar avea de dus o luptă dificilă.

Rutte, în vârstă de 57 de ani, cel mai longeviv lider al Olandei, a avut relații bune cu diverși lideri britanici, ai Uniunii Europene și americani - inclusiv cu Trump - în timpul mandatului său.

Înființată în 1949 pentru a contracara Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece, NATO este o alianță politică și militară a țărilor din America de Nord și Europa.

Succesorul lui Stoltenberg, atunci când acesta va demisiona în octombrie, va prelua funcția într-un moment crucial, având sarcina de a susține sprijinul membrilor NATO pentru apărarea costisitoare a Ucrainei împotriva invaziei Rusiei, ferindu-se în același timp de orice escaladare care ar atrage alianța direct într-un război cu Moscova.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: mark rutte nato