Marocul a rupt relaţiile sale diplomatice cu Iranul, acuzând această ţară că a facilitat livrarea de arme Frontului Polisario prin intermediul aliatului său Hezbollahul libanez.
Într-o conferinţă de presă susţinută marţi la Rabat, ministrul marocan al Afacerilor Externe, Nasser Bourita, a precizat că decizia nu are nimic de-a face cu evoluţiile din Orientul Mijlociu, cu referire la actualele tensiuni dintre Arabia Saudită sunită şi Iranul şiit, care susţin tabere opuse în numeroase conflicte regionale.
Marocul a mai rupt legăturile sale cu Iranul la începutul anului 2009, pentru a protesta contra "activismului" religios al Teheranului în regat. Relaţiile au fost restabilite în 2014. O "primă tranşă de arme a fost recent furnizată Frontului Polisario", care militează pentru independenţa Saharei Occidentale şi este susţinut de Algeria, printr-un "element" al ambasadei iraniene la Alger, a indicat Bourita.
"Marocul dispune de dovezi incontestabile, persoane identificate şi fapte precise care confirmă această înţelegere între Polisario şi Hezbollah împotriva intereselor supreme ale regatului", a arătat şeful diplomaţiei marocane. În replică, gruparea şiită Hezbollah a cerut Marocului să caute "alte argumente mai convingătoare" pentru a rupe relaţiile diplomatice cu Iranul.
Întindere deşertică de de 266.000 de km pătraţi, Sahara Occidentală, singurul teritoriu din continentul african al cărui statut post-colonial nu a fost reglementat, este revendicată de Maroc, ţară care controlează cea mai mare parte a sa, şi de Frontul Polisario, care cere un referendum de autodeterminare.
Marocul respinge orice altă soluţie în afara unei autonomii sub suveranitatea sa. O încetare a focului a intervenit în 1991 după mai mulţi ani de conflict. AGERPRES