x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Medvedev, acasă în Elveţia

Medvedev, acasă în Elveţia

de Irina Cristea    |    21 Sep 2009   •   00:00

Sărbătoare mare în satul elveţian Andermatt. Cei aproximativ 1.300 de localnici primesc azi vizita preşedintelui Rusiei, Dimitri Medvedev. Care se va afla, într-un fel, chiar acasă, în Rusia, întrucât la Andermatt există un mic teritoriu dăruit de elveţieni ruşilor - exclava « Suvorov », după numele generalului rus Alekandr Suvorov, fondatorul aşezării Tiraspol şi protagonistul unei traversări a Alpilor, în 1799, cu o armată de 10.000 de oameni, pe timp de iarnă.

Unul dintre artizanii acestei vizite este măcelarul satului, rusofil convins, care a povestit, pentru Jurnalul Naţional, cum a fost pregătită vizita liderului de la Kremlin.

« De 20 de ani fac eforturi să aduc la Andermatt un preşedinte al Rusiei. Este o mare bucurie pentru mine ca astăzi să îl avem musafir pe preşedintele Medvedev şi, la anul, pe premierul Vladimir Putin », ne-a declarat Ferdinand Muheim, actual măcelar şi fost primar al localităţii Andermatt.

Medvedev soseşte - cum altfel ? - cu elicopterul, întreaga delegaţie ocupând « patru-cinci elicoptere mari », potrivit lui Muheim. Programul vizitei prevăzute să înceapă la ora locală 10 :00 include un moment de reculegere la monumentul construit în memoria soldaţilor ruşi, o scurtă plimbare şi dejun pe Lacul celor Patru Cantoane, la bordul unei ambarcaţiuni cu abur. Iar organizatorii i-au pregătit şi câteva cadouri care să-i amintească de vizita făcută la 210 ani după generalul Suvorov : o fotografie-tablou făcută la inaugurarea monumentului şi o talangă uriaşă.  

×
Subiecte în articol: externe