x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Memoriile lui Navalnîi: Cel mai mare contestatar al președintelui Putin știa că va muri în închisoare

Memoriile lui Navalnîi: Cel mai mare contestatar al președintelui Putin știa că va muri în închisoare

de Şerban Mihăilă    |    14 Oct 2024   •   09:00
Memoriile lui Navalnîi: Cel mai mare contestatar al președintelui Putin știa că va muri în închisoare

În jurnalul său secret, omul care a dezvăluit corupția de la Kremlin, devenind principalul inamic politic al președintelui Vladimir Putin, scrie: „Dacă convingerile tale înseamnă ceva, trebuie să fii pregătit să le aperi!”. Liderul emblematic al opoziției ruse, Alexei Navalnîi, știa că va muri în închisoare, dezvăluie extrase din memoriile sale.

Navalnîi s-a dovedit a fi cel mai de temut adversar al președintelui rus, Vladimir Putin, ducând o campanie neîntreruptă împotriva corupției înrădăcinate la nivel oficial în Rusia. 

De altfel, liderul de la Kremlin era atât de iritat de activitatea disidentului, încât nu i-a rostit acestuia niciodată numele în public, decât după moartea sa. În consecință, și celelalte oficialități de la Moscova se fereau să pronunțe numele fostului lider al opoziției ruse.

Navalnîi a murit într-o închisoare izolată din Arctica, în luna februarie, în timp ce ispășea o pedeapsă de 19 ani pentru mai multe acuzații, despre care a spus că au fost instrumentate politic. Foarte probabil, el a fost asasinat prin otrăvire, la comanda regimului de la Moscova, sugerează documente oficiale publicate de presa rusă independentă.

O carte care zdruncină Kremlinul

„The New Yorker” și „The Times” au publicat extrase din cartea lui Navalnîi, intitulată „Patriot”, care va fi lansată pe 22 octombrie.

Navalnîi a fost încarcerat în 2021, după ce s-a întors din Germania, unde se recuperase în urma unei otrăviri cu agent neurotoxic, pe care a atribuit-o Kremlinului, și a fost condamnat, inițial, la trei ani de închisoare. Oficialii ruși au negat vehement implicarea în otrăvire și, ulterior, în moartea lui Navalnîi.

Cartea a fost anunțată în aprilie de editorul Alfred A Knopf, care a numit-o „ultima scrisoare a lui Navalnîi către lume”. Potrivit lui Knopf, Navalnîi a început să lucreze la carte în timp ce se recupera după otrăvire și a continuat să o scrie în Rusia, atât în închisoare, cât și în afara ei.

Pe 22 martie 2022, el scria: „Îmi voi petrece restul vieții în închisoare și voi muri aici. Nu va fi nimeni de la care să-mi iau rămas bun (...) Toate aniversările vor fi sărbătorite fără mine. Nu-mi voi vedea niciodată nepoții.”.

Deși și-a acceptat soarta, memoriile lui Navalnîi transmit poziția fermă a disidentului politic împotriva corupției existente la nivel oficial în Rusia.

Astfel, tot pe 22 martie, Navalnîi scria: „Abordarea situației de către mine nu este, cu siguranță, una de pasivitate contemplativă. Încerc să fac tot ce pot de aici pentru a pune capăt autoritarismului (sau, mai modest, pentru a contribui la sfârșitul acestuia).”.

Într-un extras publicat pe data de 17 ianuarie 2024, cu o lună înainte de moartea sa, Navalnîi răspunde la întrebarea pusă de colegii lui de detenție și de gardienii închisorii: „De ce te-ai întors?”

El a scris: „Nu vreau să renunț la țara mea sau să o trădez. Dacă convingerile tale înseamnă ceva, trebuie să fii pregătit să le susții și să faci sacrificii, dacă este necesar!”.

„Autorul cărţii a fost asasinat de un preşedinte infam”

În pofida singurătăţii şi a izolării sale, simţul umorului care îl caracteriza pe Aleksei Navalnîi își face simțită prezența în mai multe rânduri, cum ar fi în paragraful unde explică de ce a scris această carte. 

„Dacă mă ucid, familia mea va primi avansul şi drepturile de autor.”, susține el. „Dacă o tentativă obscură de asasinat cu ajutorul unei arme chimice, urmată de o moarte tragică în închisoare nu pot vinde o carte, este greu de imaginat ce ar putea. Autorul cărţii a fost asasinat de un preşedinte infam. Ce ar putea cere mai mult departamentul de marketing?”, scrie Navalnîi, în rândurile care au o rezonanță puternică, acum, la opt luni după moartea sa.

El povestește și episodul unui pariu pus cu avocații săi, în privința unei noi pedepse cu închisoarea: „Olga a calculat între 11 și 15 ani. Vadim a surprins pe toată lumea cu predicția sa de exact 12 ani și șase luni. Eu am ghicit - între șapte și opt ani și am fost câștigătorul.”.

De asemenea, el s-a minunat de absurditatea de a fi obligat să stea „ore întregi pe o bancă de lemn, sub un portret al lui Putin”, ca „activitate disciplinară”.

Navalnîi mai descrie și disconfortul de a fi în greva foamei și de a fi înghețat de frig tot timpul, adăugând ironic: „Încă nu am făcut pătrățele la abdomen!”.

Văduva lui Navalnîi, Iulia Navalnaia, a precizat într-o declarație, publicată în luna aprilie de către editură, că această carte nu este doar o mărturie „a vieții lui Alexei, ci și a angajamentului său neclintit în lupta împotriva dictaturii”, adăugând că transmiterea poveștii lui îi va „inspira pe alții să se ridice pentru ceea ce este corect și să nu piardă niciodată din vedere valorile care contează cu adevărat”.

Ea a mai spus că memoriile au fost traduse în 11 limbi și vor fi „cu siguranță” publicate în limba rusă.

Un ghimpe în coasta lui Putin

Navalnîi a devenit cunoscut după ce a început să prezinte cazuri de corupție ale clasei politice din Rusia și conexiunile lor cu Kremlinul. 

Dezvăluirile sale au prins rapid în rândul rușilor, sătui să trăiască modest și să fie mințiți în permanență de lideri politici corupți. 

În 2013, el s-a plasat pe locul secund în cursa pentru primăria Moscovei, în urma candidatului susținut de Putin, devenind o figură politică extrem de periculoasă pentru Kremlin. 

În 2018, Navalnîi a fost oprit să participe la alegerile prezidențiale, pe motiv că a avut condamnări. În 2019, în alegerile pentru consiliul local al Moscovei, el a ales o altă strategie, sprijinindu-i în fiecare district pe candidații cu cele mai mari șanse contra reprezentanților Rusiei Unite, partidul susținut de Putin. Încheiată printr-un mare succes, strategia a fost folosită și cu ocazia alegerilor parlamentare din 2021. 

În acest context, Kremlinul a trecut la destructurarea opoziției, fără milă, asimilând-o cu „organizațiile teroriste”.

×