x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mercenari americani luptă în Ucraina!

Mercenari americani luptă în Ucraina!

11 Mai 2014   •   17:25
Mercenari americani luptă în Ucraina!

Aproximativ 400 de mercenari ai unei firme private de securitate americane sunt prezenţi în Ucraina, alături de soldaţii şi poliţia ucraineană în operaţiunile duse împotriva separatiştilor proruşi, scrie ziarul german Bild am Sonntag.

Potrivit informaţiilor bazate pe comunicaţiile radio dintre centrele de comandă ale armatei ruse, interceptate de Agenţia americană de securitate NSA şi transmise apoi serviciilor secrete germane(BND), mercenarii americani coordonează şi dirijează operaţiunile de gherilă împotriva separatiştilor proruşi din jurul oraşului Slaviansk.

Aceşti 400 de mercenari lucrează pentru Academi, mai cunoscută sub numele de Blackwater, o firmă de securitate care a fost privată de contract de către armata americană în Irak după uciderea unor civili în 2007, precizează sursa citată.

Ziarul aminteşte că Rusia a denunţat acum câteva săptămâni prezenţa de mercenari americani alături de trupele guvernamentale ucrainene, ceea ce ambasadorul american la Kiev, Geoffrey Pyatt, a dezminţit la mijlocul lunii martie.

Săptămâna trecută, Bild am Sonntag a dezvăluit că zeci de specialişti ai serviciilor de informaţii şi ai poliţiei federale din SUA consiliază Guvernul de la Kiev pentru a pune capăt rebeliunii din estul Ucrainei şi pentru a crea un dispozitiv de securitate eficient.

Citând sub rezerva anonimatului surse din serviciile speciale germane, publicaţia mai scrie că agenţii americani nu sunt direct angajaţi în confruntările cu separatiştii proruşi şi că “activitatea lor este limitată la capitala Kiev”.

Agenţii FBI acordă, totodată, sprijin autorităţilor de la Kiev în lupta lor împotriva crimei organizate, adaugă Bild am Sonntag, menţionând că o echipă specializată în afaceri financiare ajută la identificarea originii în privinţa averii fostului preşedinte Viktor Ianukovici.
Guvernul provizoriu de la Kiev a fost format la sfârşitul lunii februarie după o amplă mişcare de contestare a regimului condus de preşedintele destituit Viktor Ianukovici.

Luna trecută, Casa Albă a confirmat că directorul CIA John Brennan a efectuat o vizită la Kiev în cadrul unui turneu de lucru în Europa, vizită condamnată de Moscova.


×
Subiecte în articol: criza ucraina