x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Merkel nu vrea să discute nimic cu grecii, înainte de referendum

Merkel nu vrea să discute nimic cu grecii, înainte de referendum

30 Iun 2015   •   19:18
Merkel nu vrea să discute nimic cu grecii, înainte de referendum

Cancelarul german Angela Merkel a anunţat marţi, în timpul unei reuniuni cu parlamentarii partidului ei conservator, că Germania nu este dispusă să discute despre o nouă propunere de acord de asistenţă financiară pentru Grecia înaintea referendumului la care cetăţenii acestei ţări sunt chemaţi duminică să se pronunţe asupra ultimului plan propus, transmit agenţiile AFP şi EFE citând participanţi la această reuniune.

Citeşte şi Angela Merkel nu are cunoştinţă despre o nouă propunere pentru Grecia

Grecia a trimis marţi creditorilor internaţionali o propunere pentru un nou acord de finanţare pe doi ani convenit cu Mecanismul European de Stabilitate (ESM) şi, în paralel, a făcut un apel pentru restructurarea datoriilor. Preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a convocat o teleconferinţă la care miniştrii de finanţe din zona euro vor discuta această propunere.

Anterior, presa greacă a scris despre o ofertă de ultim moment care ar fi fost făcută Greciei de Comisia Europeană în încercarea de a se ajunge la un acord înaintea expirării, la ora 24:00, a termenului pentru achitarea unei tranşe de 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional (FMI). Însă Angela Merkel a declarat public că nu ştie nimic despre o asemenea ofertă, precizând că singurul plan pe care guvernul de la Berlin îl ia în considerare este cel propus vineri şi asupra căruia premierul grec Alexis Tsipras a chemat populaţia să decidă la referendum.

La rândul său, ministrul german al economiei, social-democratul Sigmar Gabriel, a declarat că discuţiile cu Grecia ar putea fi reluate rapid dacă guvernul de la Atena anulează acest referendum.

×
Subiecte în articol: Angela Merkel