x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Meseriile de început ale liderilor lumii

Meseriile de început ale liderilor lumii

17 Dec 2009   •   00:00

Potrivit presei franceze, citate de Agerpres, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a fost, înainte să intre în politică, fizician şi chimist. Merkel este doctor în fizică, a lucrat în cercetare timp de patru ani şi s-a specializat în fizica cuantică. Ulterior, a renunţat la această carieră şi a intrat în rândurile Tineretului Liber German, avansând treaptă cu treaptă în ierarhia organizaţiei.

CONSULTANT. Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, este de meserie consultant financiar. "El preferă ca lumea să-l perceapă ca pe un lucrător social la Chicago. Dar aceasta n-a fost decât a doua lui slujbă. În biografia oficială, Obama spune că a obţinut diploma în ştiinţe politice, apoi a lucrat în segmentul financiar", se scrie pe site-ul L'Internaute, citat de Le Monde. În cartea sa biografică, Obama nu se fereşte să considere prima lui slujbă "o activitate de spionaj".

JAMES BOND. Premierul Rusiei, Vladimir Putin, a fost - se ştie - agent KGB. După o specializare în economie, Putin a intrat în rândurile serviciilor secrete, unde a lucrat 15 ani. După ce a demisionat din KGB în 1991, având gradul de locotenent-colonel, a devenit un membru marcant al Consiliului Municipal din Sankt Petersburg, unde şi-a început cariera politică.

ECONOMIST. Înainte să îşi reconsidere drumul în viaţă, premierul Ucrainei, Iulia Timoşenko, a fost proprietar al unui club video. Are o diplomă în economie şi tehnologie cibernetică. A lucrat ca economist într-o uzină de maşini-unelte din Dnetropetrovsk. În 1989 face un împrumut de 5.000 de ruble şi îşi deschide, împreună cu soţul său, un club video. În paralel, ea a lucrat şi ca director comercial al unui centru de tineret din oraş. În 1996 a intrat în politică.

FUNCŢIONAR. Preşedintele Coreii de Sud, Lee Myung-bak, a fost mai întâi funcţionar la Hyundai şi apoi a preluat conducerea companiei. Este cunoscut pentru trecutul său de student contestatar. În 1964, revoltându-se împotriva noilor relaţii dintre Coreea şi Japonia, s-a stropit cu soju (un alcool tradiţional), ameninţând că-şi dă foc pentru a protesta împotriva "invaziei" de carne japoneză în magazinele sud-coreene. În 1965, s-a angajat la Hyundai Construction, iar primul proiect de care s-a ocupat a fost construcţia uneia dintre cele mai mari autostrăzi din Thailanda. Ulterior s-a mutat la sediul Hyundai din Seul, de unde a condus firma de automobile din 1988 până în 1992.

JURNALIST. Premierul Marii Britanii, Gordon Brown, este un fost jurnalist de televiziune. În 1983 a intrat în Parlament, în cadrul Partidului Laburist. La vârsta de 11 ani, fiind fascinat de istorie şi impresionat de un discurs al tatălui său, reverendul John Ebenezer Brown, despre Africa, Gordon a strâns fonduri pentru refugiaţi din vânzarea de bomboane şi alte dulciuri. În acelaşi timp, împreună cu fratele său, edita şi vindea un mic ziar, The Gazette, Gordon Brown ocupându-se de rubrica sport.

PROFESOR. Premierul Spaniei, Jose Luis Zapatero, a fost profesor de drept constituţional. În 1982, la vârsta de 22 de ani, şi-a început cariera în domeniul juridic. Provenit dintr-o familie cu puternice convingeri de stânga şi membru al Partidului Socialist din 1979, a ales definitiv politica la mijlocul anilor '80.

CÂNTĂREŢ PE VAPOR. Şeful Guvernului italian, Silvio Berlusconi, a fost cântăreţ pe vapoarele de croazieră. Având un spirit antreprenorial, la începutul anilor '60 Berlusconi şi-a folosit talentul în domeniul construcţiilor. Şi-a investit profiturile în media, înfiinţând grupurile Mediaset şi Fininvest şi preluând prestigiosul club de fotbal AC Milan. Înainte de a se lansa în afaceri, "Il Cavaliere" a avut mai multe slujbe mărunte, printre care cea de cântăreţ pe vapoarele de croazieră.

VÂNZĂTOR DE ÎNGHEŢATĂ. Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a vândut flori şi îngheţată. După obţinerea, în 1978, unui masterat în Drept, a intrat la Institutul de Studii Politice din Paris, dar n-a primit diploma de absolvire a studiilor din cauza slabei însuşiri a... limbii engleze. A ezitat atunci între o carieră în jurnalism şi una în domeniul juridic. A ales-o pe a doua. Pentru a-şi plăti studiile de Drept, el ar fi lucrat ca vânzător de îngheţată şi a livrat flori la domiciliu.

LUSTRAGIU, ZIDAR, OM DE SERVICIU. Preşedintele Braziliei, Luis Inacio Lula, ar fi lucrat, în tinereţe, ca lustragiu, dar şi ca vânzător de alune, portocale şi tapioca. Evo Morales, preşedintele Boliviei, a fost brutar, zugrav, zidar şi trompetist, iar Kevin Rudd, premierul Australiei, a lucrat, în studenţie, ca om de serviciu în casa unui ziarist. Herman Van Rompuy, primul preşedinte al Consiliului European, şi-a început cariera profesională în domeniul financiar, ca ataşat de studii la Banca Naţională.

×
Subiecte în articol: externe