x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe MI5 stia ca Marea Britanie va fi atacata

MI5 stia ca Marea Britanie va fi atacata

de Anca Aldea    |    15 Iul 2005   •   00:00
MI5 stia ca Marea Britanie va fi atacata

Toate tarile europene, mai putin Rusia, au tinut, ieri, doua minute de reculegere in memoria victimelor atacurilor teroriste de la Londra. In timp ce ancheta este in plina desfasurare, premierul Tony Blair a acuzat oficial Al-Qaeda ca s-a aflat in spatele atacurilor din 7 iulie.

Europenii au tinut ieri un moment de reculegere pentru oamenii care si-au pierdut viata sau au fost raniti in atacurile teroriste din 7 iulie, de la Londra. In Piata Trafalgar din Capitala britanica a fost deschisa o carte de condoleante, iar primarul orasului i-a chemat pe londonezi sa aduca un ultim omagiu celor disparuti in atentate. Nu toate tarile europene au respectat insa acest moment. Rusia a refuzat sa se solidarizeze, presedintele Comisiei de Politica Externa a Dumei (Camera inferioara a Parlamentului), Konstantin Kossacev, subliniind ca fiecare tara poate sa aleaga sa isi exprime compasiunea asa cum crede de cuviinta. El a precizat ca dupa criza ostaticilor de la Beslan, in Caucazul de Nord, in septembrie 2004, nu a existat o "exprimare comuna a compasiunii" in Europa.

AL-QAEDA E DE VINA. In timp ce Scotland Yard-ul isi continua ancheta, Cancelaria premierului Tony Blair a anuntat ieri ca Al-Qaeda e de vina pentru atacurile din 7 iulie. Downing Street, biroul lui Blair, a atribuit oficial atacurile retelei Al-Qaeda, postand pe site-ul sau de Internet, o lista cu atentatele comise in ultimii 12 ani de reteaua lui Ossama ben Laden. O parte a presei britanice, care citeaza surse din cadrul Serviciilor secrete pakistaneze, scrie ca cel putin unul dintre suspecti a urmat cursurile unei scoli religioase din Pakistan, unde se preda, de obicei, "arta" atacurilor sinucigase si unde se deprind "valori" antioccidentale.

Potrivit cotidianului britanic The Times, politia l-a identificat pe liderul celor patru kamikaze, dar a refuzat sa faca publica identitatea acestuia. Ziarul, care citeaza surse apropiate anchetei, scrie ca "seful" bandei este un barbat in jur de 30 de ani, posibil de origine pakistaneza. El ar fi sosit in Marea Britanie luna trecuta si ar fi parasit tara in preziua atentatelor din 7 iulie. In tot acest rastimp, seful bandei de sinucigasi ar fi stabilit tintele din metroul londonez si i-ar fi vizitat pe autorii atentatelor.

IN LIBERTATE. The Times scrie ca anchetatorii incearca sa dea de urma a inca doi posibili membri ai bandei de sinucigasi, care ar fi oferit suport logistic celor patru kamikaze. Unul dintre acesti membri a fost surprins de camerele de supraveghere, la 7 iulie, impreuna cu cei patru, pe peronul garii din Luton. Barbatul, despre care se crede ca e de origine pakistaneza, ar putea fi al cincilea atentator. Potrivit ziarului, suspectul se afla in libertate in regiunea Londrei. Scotland Yard se afla si in cautarea unui lector de origine egipteana, care a predat chimia pana recent la Universitatea din Leeds si care este banuit ca ar fi inchiriat una dintre locuintele unde au fost descoperite materiale explozive. Egipteanul Magdi el-Nashar, in varsta de 33 de ani, a parasit recent Marea Britanie dupa ce le-a spus vecinilor ca a intampinat dificultati legate de viza, scrie tabloidul britanic The Sun. Anchetatorii presupun ca lectorul, care a studiat in Statele Unite, i-ar fi cunoscut pe unii dintre autorii atentatelor.

AVERTISMENT IGNORAT. In timp ce ancheta devine parca, pe zi ce trece, mai complicata, revista germana Focus scria, ieri, ca Londra a ignorat un avertisment transmis de Ben Laden, cu doua luni inaintea atentatelor. Atunci, Serviciile secrete interne ale Marii Britanii (MI5) se aflau in posesia unei inregistrari video in care Ben Laden avertiza: "Daca ne bombardati orasele (in Irak si Afganistan, n.r.), le vom bombarda si noi pe ale voastre". Pentru ca nu a fost niciodata autentificata, amenintarea nu a fost facuta publica, comenteaza revista germana, care citeaza surse din cadrul Serviciilor secrete franceze (DSGE).

CULTUL MARTIRULUI. "Marea Britanie a fost lovita de cultul martirului", titra ieri cotidianul francez Le Monde. "Este surprinzator faptul ca indivizii implicati in aceste atentate sunt de origine pakistaneza. Ei nu provin din Orientul Mijlociu, dar se afiliaza viziunii internationale a Jihadului", comenteaza, pentru Le Monde, Olivier Roy, profesor la Scoala de stiinte sociale. In ultimii ani, mai multi englezi au devenit, peste noapte, kamikaze. Cum a fost cazul lui Richard Reid, devenit celebru la 23 decembrie 2001, cand s-a urcat la bordul unui avion American Airlines cu o bomba montata in pantof. Tentativa lui de aruncarea in aer a avionului a esuat datorita unor pasageri cu simtul realitatii. "S-a constatat ca anumiti indivizi, din interiorul sau din afara Europei, vor sa iasa in evidenta prin atentate sinucigase".

MIHAELA OTTO
Presa britanica i-a dedicat romancei Mihaela Otto, victima atentatelor de la Londra, articole ample, in care este relatata cu simplitate si caldura povestea ei. Cotidianul Times aminteste ca Mihaela s-a nascut in anul 1958 si a murit, tragic, la varsta de 46 de ani. A venit in Marea Britanie la varsta de 23 de ani si a reusit sa-si schimbe cariera, invatand meseria de tehnician dentar. Mihaela se bucura de viata facand ce ii placea alaturi de mama, sora sa si cei doi nepotei. Femeia iubea Londra si obisnuia sa spun ca "este cel mai bun loc din toata lumea". Din marturisirile familiei ei, Mihaela se amuza jucand poker la barul din cartier, citind si facand cumparaturi, chiar daca uneori "cheltuia mai mult decat isi permitea pe tinute de marca". Era o persoana calda, generoasa si niciodata nu aparea la o petrecere fara a aduce un cadou extravagant. Desi avea multi admiratori, Mihaela nu era casatorita si locuia impreuna cu familia ei. Times mai scrie ca Mihaelei ii vor duce dorul mama sa, Elena Draganescu, in varsta de 78 de ani, sora sa, Diana, cumnatul sau. (Ana Ilie)
MODEL PENTRU ALTII
Expertii in terorism cred ca exemplul atacatorilor sinucigasi din Londra ar putea fi urmat si de altii. "Un astfel de atac ar putea servi drept inspiratie simpatizantilor cauzei islamiste, avand in vedere ca acesta a fost un succes", precizeaza Magnus Ranstorp, director al Centrului de studiere a terorismului si violentei politice de la Universitatea scotiana St. Andrews, citat de AFP. "Este posibil ca atentatele sa dea lectii pe plan operational, mai ales cu privire la tehnicile necesare pentru a obtine un efect mai mare", subliniaza Ranstorp, care detaliaza ca data viitoare ar putea fi vorba despre atentate coordonate pe o zona mult mai mare, care nu este neaparat limitata de granitele unei anumite tari. "Retelele care au fost distruse in Franta isi vor spune «De ce sa ne aruncam in aer in Irak? Putem face asta la Paris, Lyon, Milano sau Roma»", crede si Louis Caprioli, un fost responsabil al contraspionajului francez, prevestind declansarea unui "efect de imitatie". (Ana Ilie)



MASURI
Atentatele de saptamana trecuta de la Londra au declansat un val de masuri de securitate fara precedent pe care marile state ale lumii le iau in regim de urgenta. La Bruxelles, la doar sase zile dupa atentate, ministrii celor 25 de state membre ale Uniunii Europene s-au angajat sa ia masuri concrete impotriva terorismului. Unii au propus introducerea rapida a unor legi care sa oblige companiile de telefonie mobila sa pastreze inregistrarile comunicatiilor pentru cel putin un an, pentru a le pune la dispozitia guvernelor, in lupta impotriva terorismului. Guvernele trebuie sa actioneze si in ceea ce priveste explozibilii furati si cooperarea intre diverse institutii si forte. Nici Statele Unite nu s-au lasat mai prejos. De ieri au fost sporite controalele in reteaua de transport aerian pentru persoanele straine care intra pe teritoriul american. Strainilor care vor intra pentru prima data in Statele Unite "li se vor inregistra toate cele zece amprente digitale", a declarat secretarul pentru Securitate Interna, Michael Chertoff, si "pentru urmatoarele vizite se va efectua o verificare a doua dintre amprente". (Ana Ilie)
×
Subiecte în articol: externe londra Marea Britanie