x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Michael Moore şi Oliver Stone cer Ecuadorului să acorde azil politic jurnalistului Julian Assange

Michael Moore şi Oliver Stone cer Ecuadorului să acorde azil politic jurnalistului Julian Assange

de Mediafax    |    26 Iun 2012   •   10:47
Michael Moore şi Oliver Stone cer Ecuadorului să acorde azil politic jurnalistului Julian Assange

Cineastii Michael Moore si Oliver Stone si actorii Danny Glover si Bill Maher se numara printre personalitatile proeminente de la Hollywood care au semnat o petitie prin care au solicitat statului Ecuador sa accepte cererea de azil politic a lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, informeaza Mediafax.

Potrivit publicatiei The Hollywood Reporter, printre semnatarii acestei petitii se afla si scriitoarea americana Naomi Wolf, al carei tata, Leonard Wolf, s-a nascut in Romania.

Petitia a fost inmanata de reprezentantii grupului Just Foreign Policy ambasadei Ecuadorului din Londra, unde Julian Assange s-a refugiat saptamana trecuta.

Potrivit grupului Just Foreign Policy, petitia a fost semnata de peste 4.000 de americani care solicita presedintelui din Ecuador, Rafael Correa, sa aprobe cererea de azil politic semnata de Assange.

Julian Assange, care este cetatean australian, s-a refugiat la ambasada Ecuadorului din Londra saptamana trecuta, incercand sa evite astfel extradarea sa in Suedia.

Australianul in varsta de 40 de ani, care se considera victima unui complot, a fost arestat in decembrie 2010, la Londra, in virtutea unui mandat emis de Suedia in cadrul unei anchete privind violul si agresiunea sexuala presupusa a doua suedeze.

WikiLeaks a devenit blestemul cancelariilor in 2010, divulgand mii de documente confidentiale ale armatei americane cu privire la Afganistan si Irak, apoi 250.000 de telegrame diplomatice americane.

Semnatarii petitiei considera ca o eventuala extradare a lui Assange in Suedia ar putea deschide drumul spre o viitoare extradare a acestuia in Statele Unite ale Americii. Potrivit aceluiasi grup, "ostilitatea evidenta manifestata de guvernul american fata de WikiLeaks" i-ar putea aduce pedeapsa capitala lui Assange, daca acesta va fi judecat si condamnat in Statele Unite. "Singura «crima» pe care el a comis-o este aceea ca si-a practicat meseria de jurnalist", se afirma in aceeasi petitie.

Grupul Just Foreign Policy afirma pe site-ul sau ca este "o organizatie independenta si nepartizana dedicata reformarii politicii externe a Statelor Unite prin mobilizarea vastei majoritati a americanilor care doresc o politica externa bazata pe diplomatie, legalitate si cooperare".

×
Subiecte în articol: julian assange azil politic petitie