x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mike Pence, fostul vicepreşedinte al SUA, întâlnire cu Zelenski la Kiev

Mike Pence, fostul vicepreşedinte al SUA, întâlnire cu Zelenski la Kiev

de Redacția Jurnalul    |    30 Iun 2023   •   00:20
Mike Pence, fostul vicepreşedinte al SUA, întâlnire cu Zelenski la Kiev
Sursa foto: Twitter

Fostul vicepreşedinte al Statelor Unite, Mike Pence, s-a întâlnit joi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-o călătorie surpriză la Kiev, fiind primul candidat republican la preşedinţie ce face o astfel de vizită de la începutul invaziei ruse.

„Cred că America este liderul lumii libere”, a spus Pence pentru NBC News, primul site de ştiri care a relatat despre această călătorie.

„Dar venind aici în calitate de simplu cetăţean - putând vedea cu adevărat la faţa locului eroismul soldaţilor ucraineni care au ţinut linia în acele păduri, să văd eroismul oamenilor de aici, din Irpin, care au ţinut în loc armata rusă, să văd familii ale căror case au fost literalmente bombardate în mijlocul unei invazii ruse inconştiente şi neprovocate - îmi întăreşte hotărârea de a-mi face partea mea, de a continua să solicit un sprijin american puternic pentru prietenii şi aliaţii noştri ucraineni”, a declarat fostul vicepreşedinte.

Călătoria are loc în contextul în care Ucraina se află în mijlocul unei contraofensive cruciale împotriva forţelor ruse, în timp ce Moscova continuă să gestioneze consecinţele rebeliunii Grupului Wagner.

Pence este un susţinător al înarmării Ucrainei, distanţându-se de alţi candidaţi republicani la alegerile prezidenţiale şi de legislatori care cer oprirea sprijinului militar suplimentar. De asemenea, el a susţinut că Washingtonul ar trebui să accelereze ajutorul acordat Kievului şi a criticat ritmul în care administraţia Biden aprobă livrările de arme.

Mike Pence a fost un critic vocal al lui Vladimir Putin, în timp ce se confruntă cu fostul preşedinte Donald Trump pentru nominalizarea Partidului Republican la alegerile din 2024. Donald Trump a refuzat să spună că vrea ca Ucraina să câştige războiul, afirmând în schimb că doreşte o soluţie negociată între Rusia şi Ucraina.

"Sprijinul Statelor Unite pentru lupta noastră pentru libertate este vital. Sprijinul tuturor americanilor, al fiecărei familii americane, al tuturor grupurilor societăţii civile, al Congresului - ambele partide, ambele camere şi, bineînţeles, sprijinul preşedintelui Joe Biden. Sunt recunoscător pentru acest sprijin! Astăzi, cel de-al 48-lea vicepreşedinte al Statelor Unite ale Americii, Mike Pence, se află la Kiev. Am discutat despre apărarea noastră, interacţiunea dintre naţiunile noastre, cooperarea în domeniul securităţii şi importanţa determinării şi certitudinii partenerilor în ceea ce priveşte viitoarea aderare a Ucrainei la NATO", a scris pe Twitter Volodimir Zelenski.

 

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: mike pence zelenski kiev