x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Miliardarul - "boschetar". Are conturile pline, dar nu are casă şi maşină

Miliardarul - "boschetar". Are conturile pline, dar nu are casă şi maşină

08 Apr 2012   •   15:36
Miliardarul - "boschetar".  Are conturile pline, dar nu are casă şi maşină

Un nomad modern, Nicolas Berggruen detine doar strictul necesar, intr-o punga de hartie. Nu detine o casa, masina sau nici macar un ceas, lucrurile materiale avand o importanta undeva spre zero, scrie DailyMail.

"Actiunile noastre sunt cele care au valoare reala, restul nu conteaza". Acesta este principiul dupa care traieste omul de afaceri. Nu-l diferentiaza aproape nimic fata de boschetarii care n-au un acoperis deasupra capului, in afara de un singur lucru. 1,5 miliarde de lire sterline. Berggruen si-a vandut insula privata acum 12 de ani, iar "acasa" a devenit un termen extrem de tranzitoriu pentru barbatul de 50 de ani. Viata i-a devenit o permanenta calatorie cu avionul, presarata de femei frumoase si hoteluri de lux. Uneori, Berggruen ajunge sa stea in 14 orase diferite intr-o singura luna. Nu-si neglijeaza nici imperiul financiar. Recent, omul de afaceri a achizitionat un pachet de actiuni de la Burger King in valoare de 881 milioane de lire sterline. Insa, in ciuda bogatiei sale, magnatul franco-german insista ca nu are nevoie si nici nu doreste bunuri materiale. "Orice lucru detin este temporar, pentru ca suntem aici doar pentru o perioada scurta de timp. Valoarea reala o dau actiunile noastre, care vor dura pentru totdeauna", spune Berggruen.

Berggruen s-a nascut intr-o familie privilegiata (tatalui sau evreu, Heinz, a fost un bogat dealer de arta , apropiat al celebrului Pablo Picasso), la Paris, in 1961. De mic copil a avut probleme cu autoritatea, reusind sa fie exmatriculat din scoala foarte des pentru "nesupunere". In 1988 deschide fondul de investitii speculative "Alpha Investment Management" si mai tarziu Berggruen Holdings, cu care incepe sa cumpare tot felul de firme din intreaga lume.

In anul 2000, Berggruen spune ca a avut o revelatie si a promis sa doneze cea mai mare din averea sa. In acelasi an si-a vandut absolut toate proprietatile, inclusiv o insula, pe care o detinea in apropierea coastei Miami.

Mliardarul este unul dintre oamenii foarte bogati ai planetei care au promis ca-si vor dona jumatate din avere.

×