x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Militarii români în Irak

Militarii români în Irak

de Mihaela Matachita    |    27 Oct 2008   •   00:00

Ambasada SUA speră că Bucureştiul va analiza atent rugămintea privind meţinerea trupelor   



Ambasada SUA la Bucureşti şi-a exprimat speranţa, într-o declaraţie remisă duminică seară agenţiei MEDIAFAX, că Guvernul României va analiza cu atenţie rugăminţile venite din partea guvernului irakian de a menţine trupele româneşti în Irak.

"Aşa cum a precizat Teodor Meleşcanu, ministrul Apărării, Statele Unite continuă negocierile cu guvernul irakian în vederea semnării unui Acord privind Statutul Forţelor (SOFA). Acordul va reglementa statutul juridic al trupelor staţionate în Irak după încheierea actualului mandat ONU, ce va expira la sfârşitul acestui an", se arată în declaraţia Ambasadei SUA.

Potrivit acesteia, SUA salută decizia altor ţări partenere ale coaliţiei de a-şi menţine trupele în Irak, în cazul în care guvernul irakian le va cere acest lucru.

MAE ROMÂN PRECIZEAZĂ
Evaluarea prezenţei trupelor româneşti în Irak după 1 ianuarie 2009 se va realiza dacă se va primi o solicitare din partea Irakului, a comunicat MAE pentru MEDIAFAX, în timp ce ministrul Apărării a apreciat că România s-ar putea asocia unui acord care va fi semnat între SUA şi Irak în acest sens.

România participă la efortul internaţional de stabilizare a Irakului din anul 2003. În acest moment, prezenţa internaţională se realizează în baza rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU 1790 din 2007, care este valabilă până la 31 decembrie 2008. "România urmăreşte cu maximum interes dezvoltările din Irak şi reiterează determinarea de a susţine în continuare procesul de stabilizare a Irakului", conchide MAE.

×
Subiecte în articol: externe irak