x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ministerul Sănătăţii din Spania a informat că o persoană vaccinată cu AstraZeneca a murit

Ministerul Sănătăţii din Spania a informat că o persoană vaccinată cu AstraZeneca a murit

17 Mar 2021   •   14:13
Ministerul Sănătăţii din Spania a informat că o persoană vaccinată cu AstraZeneca a murit
Sursa foto: Foto: Lucian Alecu

Ministerul Sănătăţii din Spania a informat miercuri despre decesul unei persoane cu ictus ischemic care a fost vaccinată cu AstraZeneca în ultimele 16 zile şi despre un alt caz de tromboză la o persoană care a fost vaccinată în acelaşi interval de timp, relatează EFE, care adaugă că Spania înregistrează deja trei cazuri privind suspiciuni de reacţii adverse la acest vaccin.

Într-un comunicat de presă, Ministerul Sănătăţii spaniol a explicat că au fost înregistrate două noi notificări privind suspiciuni de reacţii adverse în baza de date FEDRA a Sistemului Spaniol de Supraveghere Farmaceutică, coordonat de Agenţia Spaniolă a Medicamentului şi a Produselor Sanitare (AEMPS): ''O persoană decedată şi o alta cu tromboză venoasă profundă''.

Aceste trei cazuri (primul a fost detectat la 15 martie) s-au înregistrat în contextul în care în Spania au fost vaccinate cu AstraZeneca 975.661 de persoane, aminteşte Ministerul Sănătăţii din această ţară, scrie AGERPRES

''Este vorba despre trei cazuri de episoade de tromboză care în sine, deşi deloc frecvente, se pot produce la nivelul populaţiei generale. Cele trei cazuri au particularitatea că episoadele de tromboză au fost asociate cu o reducere a numărului de plachete sangvine'' (trombocite - n.r.), a explicat Ministerul Sănătăţii.

AEMPS, împreună cu restul agenţiilor de reglementare, ''strâng informaţii şi efectuează o investigaţie exhaustivă'' pentru a afla dacă există o posibilă relaţie cauzală, dincolo de relaţia temporală cu momentul administrării vaccinului.

Potrivit comunicatului citat, ''evaluarea acestui tip de semnale poate duce la găsirea unei cauze care să nu aibă legătură cu administrarea vaccinului sau, în situaţia în care (reacţia) poate fi pusă pe seama vaccinului, să se încerce reducerea la minimum a riscurilor, cum ar fi, de exemplu, identificarea factorilor care predispun la apariţia acestui tip de tromboză şi limitarea utilizării vaccinului atunci când este identificat acest factor de risc''.

Ministerul Sănătăţii a amintit că vaccinarea cu AstraZeneca a fost suspendată în Spania (ca şi în alte ţări europene) pentru cel puţin două săptămâni, în aşteptarea rezultatelor Agenţiei Europene pentru Medicamente şi a altor agenţii de resort.

Potrivit EFE, ministerul spaniol a publicat respectivul comunicat chiar în ziua în care s-a aflat despre moartea unei profesoare de 43 de ani, în Marbella (sud), de o hemoragie cerebrală, după ce a primit vaccinul AstraZeneca la 3 martie

×
Subiecte în articol: AstraZeneca vaccin