Van Quickenborne a declarat că o investigație asupra tunisianului în vârstă de 45 de ani, care a împușcat mortal doi suedezi la Bruxelles luni seară, a arătat că o cerere a Tunisiei de extrădare a acestuia din Belgia în august 2022 a fost neglijată de autoritățile judiciare belgiene.
„Este o eroare impardonabilă care a avut efecte dramatice”, a declarat Van Quickenborne reporterilor. „Vreau să îmi asum întreaga responsabilitate politică pentru acest lucru”, a adăugat el.
Atacatorul ceruse fără succes azil în Belgia în 2019 și locuia ilegal în Belgia. El era cunoscut de poliția belgiană în legătură cu faptul că a ajutat la introducerea ilegală de persoane în Marea Britanie, a declarat Van Quickenborne la începutul acestei săptămâni.
Atacatorul a vizat suedezii care se aflau la Bruxelles pentru a urmări meciul dintre Belgia și Suedia într-un meci de calificare la Campionatul European. Meciul a fost abandonat luni din cauza împușcăturilor.
Premierul belgian Alexander De Croo a calificat împușcăturile drept un "atac terorist brutal".
Abdesalem Lassoued, teroristul de origine tunisiană care a ucis doi cetățeni suedezi în Belgia, la Bruxelles, în numele Statului Islamic, a avut în posesie un pașaport românesc fals. Informația a fost dezvăluită în timpul arestării lui Lassoued în 2012, în Suedia, de către vărul său, care a vorbit cu presa din această țară.
Conform mărturiei vărului, acesta a fost uluit când a văzut clipurile de știri în care Lassoued revendica crimele din Bruxelles în numele ISIS. Se pare că Lassoued avea deja antecedente penale, dar faptele sale ulterioare au fost cu mult mai grave, culminând cu atacurile teroriste din capitala Belgiei.
Ruda teroristului a dezvăluit, de asemenea, că acesta a petrecut timp în închisoare în Tunisia încă din tinerețe, încă de la vârsta de 20 de ani. De-a lungul timpului, cei doi au ajuns în Norvegia și au locuit acolo o perioadă, dar Abdesalem Lassoued a ajuns mai târziu în Suedia.
Această nouă perspectivă asupra trecutului teroristului aruncă lumină asupra complexității amenințării teroriste și a modurilor în care indivizii pot utiliza identități false pentru a-și ascunde activitățile extremiste. Autoritățile continuă să investigheze detaliile și conexiunile acestui caz, în efortul de a preveni astfel de atacuri în viitor.
(sursa: Mediafax)