x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ministru britanic: Estimările privind numărul imigranţilor români n-au nicio valoare

Ministru britanic: Estimările privind numărul imigranţilor români n-au nicio valoare

de Veronica Micu    |    17 Feb 2013   •   15:54
Ministru britanic: Estimările privind numărul imigranţilor români n-au nicio valoare
Sursa foto: Captura video

Estimările Guvernului britanic privind numărul imigranţilor români şi bulgari care ar urma să vină în Marea Britanie în 2014 n-ar avea nicio valoare, a declarat  ministrul britanic al Muncii şi Pensiilor, Iain Duncan-Smith, potrivit BBC News. Oficialul a dat asigurări că regulile privind accesul la indemnizaţiile sociale vor fi înăsprite, iar naţionalităţile aplicanţilor vor fi înregistrate..

Departamentul britanic pentru Comunităţi locale a anunţat joi că are informaţii despre potenţialul migraţiei din România şi Bulgaria, dar ar putea refuza să le dezvăluie. Ministerul britanic de Interne a reiterat că nu a elaborat astfel de prognoze.

În ianuarie, ministrul pentru Comunităţi locale, Eric Pickles, declarase că văzuse un studiu privind numărul estimativ al românilor şi bulgarilor care ar urma să vină în Marea Britanie, precizând însă că nu avea încredere în acele cifre. Presa a formulat o cerere pentru dezvăluirea prognozelor, în virtutea Legii privind accesul la informaţii.

Un oficial din cadrul Departamentului britanic pentru Comunităţi locale a confirmat că există astfel de date, subliniind însă că ar putea fi ţinute secrete.

Controalele tranzitorii, în vigoare din 2007, limitează numărul de bulgari şi români care pot căuta un loc de muncă în Marea Britanie şi alte ţări din UE, dar ele expiră la începutul lui 2014.

În 2004, guvernul laburist de atunci a permis migraţia liberă spre Marea Britanie pentru lucrătorii din statele care au aderat atunci la UE, printre care Polonia, Ungaria şi Republica Cehă. Dar estimările sale, potrivit cărora doar aproximativ 13.000 de persoane urmau să vină în Regatul Unit, s-au dovedit curând greşite, atingând un vârf al migraţiei nete, din UE şi alte părţi, de 252.000 în 2010.

Unele ţări au impus controale tranzitorii pentru a încetini viteza liberei deplasări. Purtătorul de cuvânt al premierului a declarat că dovezile din 2004 scot în evidenţă cât de dificil este să estimezi cu exactitate nivelurile migraţiei.

×