x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ministru german: Fondurile europene destinate României să fie redirecţionate către noi!

Ministru german: Fondurile europene destinate României să fie redirecţionate către noi!

de Istvan Deak    |    27 Iul 2014   •   17:47
Ministru german: Fondurile europene destinate României să fie redirecţionate către noi!

Mai mulţi membri ai elitei politice germane intenţionează să solicite Uniunii Europene să redirecţioneze Germaniei fondurile europene care nu au fost absorbite de România. Ministrul Muncii din Landul Nord-Rhein-Westfalia (NRW), Guntram Schneider, a explicat care sunt motivele acestei iniţiative, în contextul în care populiştii germani de dreapta fac atmosferă împotriva imigraţiei dinspre România. “Noi trebuie să profităm de această imigraţie. Jumătate dintre aceşti imigranţi au o înaltă calificare. Fără medicii şi asistenţii din sudul Europei, clinicile din landul NRW nu ar fi funcţionale. Sunt şi persoane care fug de sărăcie. În România, salariul minim pe oră este de 1,05 euro. Aşa că nu trebuie să ne mirăm că oamenii vor să vină la noi”, a declarat Schneider, într-un interviu acordat pentru cotidianul Express din Koln.

“În anul 2013 am avut 18.000 de aşa-zişi migranţi ai sărăciei în landul NRW. Asta trebuie să suporte un land de 18 milioane de locuitori. Pentru ca integrarea să aibă succes, această imigrare ar trebui răspândită mai bine şi nu concentrată doar în anumite zone. Autorităţile locale sunt deja suprasolicitate. Noi alocăm pentru integrare suma de 10,4 milioane de euro, dar ţările de origine, România şi Bulgaria, ar trebui să fie mai preocupate de integrarea propriilor minorităţi. Există fonduri europene alocate în acest scop. Propunerea noastră este ca fondurile neabsorbite de ţările de origine să fie direcţionate către noi. Asta ar însemna aproape un miliard de euro pe an pentru programe de integrare, educaţionale şi de formare în piaţa muncii. Mărirea salariului minim pe oră la 8,50 euro va aduce din ianuarie mai mulţi bani în buzunarele a 1,4 milioane de oameni doar în landul NRW, ceea ce este foarte bine. În acelaşi timp vom impune controale. Vom crea 1.500 de noi posturi pentru controlorii muncii la negru. De la 1 ianuarie va exista şi o linie telefonică unde oamenii pot anunţa, fără să îşi divulge identitatea, diferite informaţii legate de munca la negru şi nerespectarea salariului minim”, a adăugat ministrul german.

Măsuri de blocare
Revista germană Focus anunţă că în cadrul coaliţiei guvernamentale care conduce Germania, CDU-CSU-SPD, ministrul de Interne şi ministrul Muncii nu se pot pune de acord în privinţa iniţiativelor legislative care ar trebui să blocheze migraţia sărăciei în Germania. Raportul privind migraţia sărăciei ar fi trebuit finalizat şi prezentat încă din luna iunie, însă “metodele eficiente prin care imigranţii români pot fi blocaţi în demersul lor de a abuza de sistemul social german nu sunt încă pe masa miniştrilor”. Purtătorul de cuvânt al fracţiunii CDU din Parlamentul german a divulgat două masuri ce urmează a fi implementate. “Vom nivela absorbţia alocaţiei pentru copil, astfel încât statul german să nu fie păcălit de imigranţi. În al doilea rând vom reglementa clar libertăţile oferite de Uniunea Europeană. Imigranţii din ţări UE care nu îşi caută un loc de muncă în Germania în mod activ nu vor avea dreptul să solicite asigurarea de bază Hartz IV”, a declarat Stephan Mayer, pentru Focus.


×
Subiecte în articol: alocare fonduri europene