x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ministrul afacerilor externe al Germaniei: Berlinul este gata să livreze arme kurzilor din Irak

Ministrul afacerilor externe al Germaniei: Berlinul este gata să livreze arme kurzilor din Irak

20 Aug 2014   •   15:17
Ministrul afacerilor externe al Germaniei: Berlinul este gata să livreze arme kurzilor din Irak
Sursa foto: MAURIZIO GAMBARINI/EPA

Guvernul federal german este gata să livreze 'în cel mai scurt timp posibil' arme kurzilor din Irak, a declarat, miercuri, ministrul afacerilor externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, informează AFP, conform Agerpres. "Dorim să facem aceasta, într-un volum care să consolideze capacitatea kurzilor de a se apăra", a declarat Steinmeier în timpul unei conferinţe de presă.

Steinmeier a explicat că Germania va trimite iniţial mai mult ajutor umanitar şi echipament neletal precum caschete sau vehicule blindate, analizând în acelaşi timp, în coordonare cu partenerii europeni, nevoile kurzilor.

La rândul său, ministrul apărării al Germaniei, Ursula von der Leyen, care a participat de asemenea la conferinţa de presă, a evocat 'rapiditatea' în a curma vieţi şi 'incredibila brutalitate' a islamiştilor, care au provocat 'o catastrofă umanitară' şi care 'trebuie opriţi', în timp ce Steinmeier a denunţat metodele 'barbare' ale jihadiştilor din Irak.

Ursula von der Leyen a precizat că nevoile forţelor armate kurde şi mijloacele germane vor fi analizate în zilele următoare, primele concluzii fiind aşteptate săptămâna viitoare. 'Intrăm în faza de colectare de date', a spus ministrul german al apărării.

Decizia germană intervine după lungi ezitări, Berlinul fiind reticent în a se implica în conflicte, din cauza trecutului său militarist.

Potrivit unui recent sondaj de opinie, circa 74% dintre germani se opun trimiterii de arme.

Înainte de Germania, alte ţări europene, între care şi Franţa, au decis să livreze arme în Irak, unde jihadiştii Statului Islamic seamănă, din iunie, teroare.

×