x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ministrul bavarez de Justiţie critică acţiunile oficiale în cazul “comorii naziste”

Ministrul bavarez de Justiţie critică acţiunile oficiale în cazul “comorii naziste”

de Istvan Deak    |    Marina Constantinoiu    |    28 Noi 2013   •   19:09
Ministrul bavarez de Justiţie critică acţiunile oficiale în cazul “comorii naziste”

Autorităţile germane au recunoscut că există scăpări în acţiunile de căutare a aparţinătorilor de drept, urmaşi ai victimelor spolierilor din timpul Celui de-al Treilea Reich, după descoperirea unei “comori naziste” la un octogenar din Munchen.

Existau bănuieli de multă vreme!
Ministrul Justiţiei al landului Bavaria a mărturisit că bănuieli privindu-l pe acest colecţionar (Cornelius Gurlitt) existau cu mult înaintea momentului care a fost recunoscut până în prezent, scrie Der Spiegel. “Caracterul potenţial exploziv al acestei descoperiri este problema originii acestor opere descoperite la Gurlitt (1.406 opere de artă). Statul federal şi landurile ar fi putut delega mai mulţi experţi pentru această cercetare”, a spus Winfried Bausback, ministrul landatului Bavaria, unde a fost descoperită “comoara nazistă”.

O speranţă
În acordul privind Guvernul de coaliţie prezentat miercuri la Berlin, conservatorii cancelarului Angela Merkel şi social-democraţii afirmă că doresc să întărească mijloacele de căutare a aparţinătorilor de drept, victime şi urmaşi ai acestora, ale spolierilor naziste, fără a se face precizări.
“Până în prezent, nu ştim încă în totalitate unde se află operele de artă confiscate de nazişti. Coaliţia vrea să întărească mijloacele de cercetare a provenienţei operelor pentru a răspunde solicitărilor de restituire a bunurilor din partea victimelor naziştilor, în special pentru cele care au aparţinut evreilor”, se arată în pagina 130 a acordului.

Opaaa. Noiembrie 2011?
Totodată, Bausback a declarat în faţa Parlamentului regional al Bavariei că Ministerul regional al Justiţiei a fost alertat încă din noiembrie 2011 despre o potenţială descoperire de opere de artă confiscate de nazişti.
Deci NOIEMBRIE 2011? Păi nu vorbeam despre o percheziţie la domiciliul lui Cornelius Gurlitt în FEBRUARIE 2012, în timpul căreia au fost descoperite cele 1.406 tablouri? Interesant.
Oricum, doar în NOIEMBRIE 2013, după apariţia unui articol în săptămânalul german Focus, a fost făcută publică această descoperire.
Autorităţile germane au pus pâna pe 1.406 opere de artă (desene, gravuri, litografii, picturi) cu ocazia percheziţionării apartamentului lui Gurlitt din cartierul Schwabing din Munchen. Cornelius Gurlitt este moştenitorul unui renumit negustor de artă din perioada nazistă, agreat de ministrul Propagandei, Goebbels, Hildebrand Gurlitt.
Potrivit lui Bausback, mai rămâne să se clarifice originea a 977 de opere găsite la Gurlitt: 384 au fost confiscate din muzeele germane, pentru că erau considerate drept “artă degenerată” de către nazişti, iar 593 ar putea să fi aparţinut victimelor spolierilor din timpul Celui de-al Treilea Reich.
Circa 300 de opere i-ar aparţine de drept lui Gurlitt.

Apar opere de Toulouse-Lautrec

Germania a mai făcut publice, pe Internet, pe site-ul lostart.de, încă 39 de desene şi litografii de Toulouse-Lautrec, provenite din comoara nazistă de la Munchen. Anterior, autorităţile mai dăduseră publicităţii imagini reprezentând 79 de opere de artă din aceeaşi colecţie, răspunzând, cu greu, presiunilor internaţionale în acest sens.
Dintre cele 39 de opere ale pictorului francez făcute publice miercuri, 34 sunt vizibile sub formă de fotografii şi cinci sunt menţionate fără fotografie pe site-ul lostart.de, editat de celula de coordonare federală care se consacră artei dispărute în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, a constatat France Presse.
Germania a anunţat miercurea trecută că va publica progresiv fotografiile reprezentând 590 dintre cele 1.406 opere găsite la Gurlitt.
“Mai rămâne acum, graţie cercetărilor privind provenienţa acestor opere, să aflăm dacă ele au legătură cu persecuţiile naziste”, a precizat ministerul.

Dar şi Degas, Delacroix şi Cezanne
Joi, autorităţile au mai dat publicităţii imagini reprezentând 101 desene, acuarele şi grafică de Edgar Degas, Eugene Delacroix şi Paul Cezanne, provenind tot din “comoara nazistă” găsită la Gurlitt.
Printre operele prezentate pe site-ul lostart.de figurează şi desene ale artiştilor francezi Honore Daumier, Jean-Auguste-Dominique Ingres, Auguste Rodin, Paul Signac sau Francois Boucher. Au mai fost publicate şi fotografii ale unor desene ale căror autori nu au putut fi identificaţi.
Pentru moment, 219 opere provenind din comoara de 1.406 din apartamentul octogenarului au fost făcute publice.
Urmează ca într-un timp foarte scurt să fie făcute publice şi alte imagini, a precizat într-un comunicat celula de experţi independenţi însărciată să facă lumină în privinţa acestor opere.

Căutarea aparţinătorilor de drept

Publicarea pe Internet a acestor opere ar trebui să uşureze sarcina eventualilor aparţinători de drept care ar dori să se prezinte pentru a le revendica. Ea a fost solicitată în special de organizaţiile evreieşti care critică lipsa de transparenţă a autorităţilor germane în privinţa acestui dosar.
Ministrul bavarez al Justiţiei este cel care a afirmat, într-un interviu pentru Die Welt am Sonntag, zilele trecute, că autorităţile germane ar putea ajunge la un acord amiabil cu Cornelius Gurlitt pentru ca parte dintre operele găsite la el să fie expuse. S-ar putea face printr-o fundaţie, care ar permite ca opere de artă care sunt în mod evident de un mare interes istorico-artistic să poată fi făcute accesibile publicului larg, a explicat ministrul.


×