x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ministrul francez de Externe, despre importanța mandatului de arestare pe numele lui Putin

Ministrul francez de Externe, despre importanța mandatului de arestare pe numele lui Putin

de Redacția Jurnalul    |    19 Mar 2023   •   20:00
Ministrul francez de Externe, despre importanța mandatului de arestare pe numele lui Putin
Sursa foto: Hepta

Ministrul francez de Externe, Catherine Colonna, a declarat într-un interviu publicat duminică că emiterea, vineri, de către Curtea Penală Internaţională (CPI) a unui mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru crime de război din Ucraina este o decizie "extrem de importantă", informează AFP.

"Această decizie este extrem de importantă pentru că înseamnă că orice persoană responsabilă de crime de război sau crime împotriva umanităţii va trebui să răspundă, indiferent de statutul sau rangul său", a spus şefa diplomaţiei franceze într-un interviu pentru săptămânalul Journal Sunday.

"Acum, nicio verigă din lanţ nu poate crede că va scăpa de justiţie şi acest lucru ar trebui să dea de gândit multora"."Este, aşadar, o decizie care poate schimba cursul evenimentelor".

Decizia CPI, cu sediul la Haga, se referă la "deportarea" a mii de copii ucraineni în Rusia de la începutul conflictului cu Ucraina în urmă cu un an, ceea ce constituie o crimă de război.

În timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat decizia CPI drept una istorică, Moscova a luat-o în derâdere, considerându-o "nulă şi neavenită", deoarece Rusia nu este membru al CPI şi, prin urmare, nu recunoaşte jurisdicţia acestei instanţe, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Franţa susţine Curtea, la fel cum ajută justiţia ucraineană, trimiţând echipe specializate la faţa locului pentru a documenta abuzurile sau a identifica victimele", a comentat Catherine Colonna.

 

×
Subiecte în articol: Catherine Colonna mandat arestare