x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ministrul suedez pentru Afaceri Europene, furioasă pe România din cauza romilor

Ministrul suedez pentru Afaceri Europene, furioasă pe România din cauza romilor

de Istvan Deak    |    08 Apr 2014   •   15:50
Ministrul suedez pentru Afaceri Europene, furioasă pe România din cauza romilor
Eugen Teodorovici denunţă “un pumn în gură” pentru ţara noastră

Ministrul suedez pentru Afaceri Europene Birgitta Ohlsson şi-a exprimat marţi "furia" faţă de România, care i-a refuzat propunerea de ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor europene destinate integrării romilor.

"Sunt furioasă, dezamăgită şi îmi pare rău. Dar nu vom abandona", a declarat Ohlsson într-un interviu acordat cotidianului Dagens Nyheter, preluat de AFP.
Ministrul a dezvăluit că Guvernul român se opune instalării unui grup de experţi ai Uniunii Europene (UE) care ar permite ca bugetele puse la dispoziţie de către Bruxelles să ajungă efectiv la romi.

"Cred că este o problemă de inerţie şi prestigiu politic: nu se vrea ca alte ţări să se amestece în afacerile politicii interne. În plus, nu este un lucru cu care guvernele şi aleşii români să câştige alegeri. Mă înfurie dezinteresul pe care l-au arătat pentru acest subiect", a continuat ministrul.

Reacţie la Bucureşti


Ministrul român al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a reacţionat imediat la afirmaţiile ministrului suedez pentru Afaceri Europene, Brigitta Ohlsson. “Sunt profund îngrijorat de 'furioasa' poziţie exprimată recent de ministrul suedez Brigitta Ohlsson şi de abordarea total nedreaptă şi nediplomatică faţă de România.

Ţara noastră nu a refuzat şi nu va refuza niciodată o propunere de colaborare bilaterală primită din partea unui stat membru al Uniunii Europene! România a fost şi rămâne deschisă oricărei forme de cooperare în acest sens. Guvernul pe care îl reprezint a spus-o în nenumărate rânduri: declaraţiile de bune intenţii trebuie să se transforme în fapte concrete şi exact aşa şi este. Aşadar, există nu doar interes, ci şi voinţă politică din partea autorităţilor române în utilizarea fondurile europene de care beneficiază, în absolut toate domeniile.

Pe de altă parte, negocierile cu celelalte state în problematica romă nu au fost niciodată stopate şi s-au bucurat de dialog constructiv, deloc 'furios', de un parteneriat onest între state care să conducă Europa către o soluţie cât mai eficientă legată de comunitatea romă, o temă importantă pentru toate ţările, nu doar pentru România! Îmi exprim, pe această cale, dorinţa ca tema romilor să nu fie folosită de nimeni în scopuri diferite de cele enunţate mai sus.

Totuşi, 'pumnul în gură' aruncat României, astăzi, prin vocea doamnei Brigitta Ohlsson, nu ţine deloc seama de parteneriatul de care credeam că ne bucurăm, cu atât mai puţin de un set de valori şi de principii comune, de responsabilitatea ambelor state de a le apăra şi nici de drepturile fiecărui cetăţean european, indiferent de etnia sa”, se arată într-un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene, citat de Agerpres.

Cerşetoria sperie Suedia

Conform unor date de la Comitetul de Acţiune al Primăriei Stockholm, citate de către Dagens Nyheter, 90% dintre cerşetorii din capitala suedeză sunt români. În februarie, după ce ministrul suedez pentru Integrare Erik Ullenhag a apreciat "profund îngrijorător faptul că România nu solicită mijloacele UE care există pentru ameliorarea situaţiei romilor, ambasadorul României la Stockholm a sugerat Suediei să interzică cerşetoria. Suedia refuză această soluţie, preferând să desfiinţeze taberele cele mai insalbre pe care romii le instalează la periferia oraşelor.
"Ştiu câte tabere de romi am vizitat în Europa, în care copiii cresc literalemente în gropi de gunoi", a declarat Ohlsson marţi. "Consider că este îngrozitor şi sunt revoltată atunci când oamenii propun interzicerea cerşetoriei", a adăugat ea.

Oficialul român susţine, în replică, faptul că problema comunităţilor de romi este a tuturor statelor Uniunii Europene şi nu a unui singur stat. În acest sens, toate ţările membre "trebuie să coopereze pentru că doar lucrând împreună, cu răbdare şi prietenie, putem să avem rezultate în viitor prin implementarea de proiecte concrete în România, care să ducă la integrarea comunităţilor de romi", se mai arată în comunicatul ministerului.

Acesta a menţionat că nu mai departe de data de 25 martie a avut întâlniri agreabile şi paşnice cu o delegaţie din Suedia, formată din Oscar Waglund Söderström, secretar de stat, Ministerul Afacerilor Europene, Johan Sandberg, expert politic, Sofia Johansson, director adjunct, Ministerul Afacerilor Europene, Niclas Jacobson, director, Ministerul Sănătăţii şi Problemelor Sociale, Anders Bengtcén, ambasadorul Suediei la Bucureşti.

“Aşadar, autorităţile române sunt interesate de această temă importantă la nivel european şi se apleacă în continuare asupra identificării de soluţii concrete punând accent pe ceea ce şi comisarul european Laszlo Andor spunea într-o recentă întrevedere pe care am avut-o cu domnia sa la Bruxelles, acesta fiind de acord ca statele membre să coopereze bilateral şi să ia decizii comune în această problematică şi un numai. Ce a făcut şi face România pentru grupurile defavorizate? În perioada 2014-2020 vom avea la dispoziţie tot mai multe programe europene pe care le vom putea accesa în vederea creării de strategii care trebuie implementate aici, în România. Lucrăm în această perioadă pentru ca în lunile următoare să lansăm apeluri dedicate strict populaţiilor defavorizate”, mai arată ministrul Fondurilor Europene.

De asemenea, ministrul a subliniat că intervenţiile din fondurile europene alocate României prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) au susţinut aproximativ 20% din populaţia romă înregistrată în România.

×