x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Misiune îndeplinită! Moartea liderului Al-Qaida, colac de salvare pentru președintele Biden

Misiune îndeplinită! Moartea liderului Al-Qaida, colac de salvare pentru președintele Biden

de Şerban Mihăilă    |    03 Aug 2022   •   07:00
Misiune îndeplinită! Moartea liderului Al-Qaida, colac de salvare pentru președintele Biden

​​​​​​​Pentru câteva ore, primul război al Americii din secolul 21 – cel contra terorismului – a revenit în atenția planetei, luând locul luptelor de pe frontul ucrainean și al tensiunilor fără precedent dintre China și SUA. Într-un episod captivant, decupat dintr-o epocă anterioară a politicii sale externe, Casa Albă a anunțat, luni, că forțele speciale americane l-au ucis pe Ayman Al-Zawahiri, liderul rețelei teroriste sunnite Al-Qaida, într-un atac cu dronă în Afganistan. Momentul a marcat încheierea uneia dintre ultimele operațiuni de răzbunare nefinalizate după atacurile de la 11 septembrie 2001. „Misiune îndeplinită!”, a sugerat, de altfel, președintele Joe Biden, care a obținut după mult timp o victorie politică, într-un mandat ce scârțâie tot mai amenințător.

Uciderea celui devenit liderul Al-Qaida în 2011, după eliminarea de către un comando american a lui Osama bin Laden - considerat „creierul” a zeci de atacuri teroriste, inclusiv al atentatelor comise la 11 septembrie 2001 pe teritoriul SUA -, a fost revendicată politic la scurt timp de către Biden.

Șeful Casei Albe a descris operațiunea drept o îndeplinire a promisiunii sale de a împiedica Afganistanul să redevină un refugiu pentru teroriști, în pofida retragerii americane din această țară, care a coincis, anul trecut, cu încheierea celui mai lung și costisitor război din istoria Americii.

De altfel, moartea liderului terorist i-ar putea oferi o gură de oxigen președintelui, în preajma aniversării retragerii ordonate de el în Afganistan, considerată la unison o operațiune „dezastruoasă”, atât de către liderii politici americani, cât și de aliații SUA.

Mai mult, uciderea lui Al-Zawahiri vine ca un nou impuls primit de președinție, după ce democrații din Senat au ajuns săptămâna trecută la un acord asupra unui proiect de lege privind clima, energia și sănătatea.

Concomitent, anihilarea liderului Al-Qaida, care amintește de războiul contra terorismului, dar coincide cu un moment de creștere fără precedent a tensiunilor dintre SUA și Beijing, scoate în evidență o schimbare profundă în politica de securitate națională a SUA.

Cu câtva timp în urmă, găsirea teroriștilor care au atacat America era principiul după care Washingtonul își ghida întreaga abordare externă. Deși știrea morții lui Al-Zawahiri a fost, la începutul săptămânii, un eveniment trecut în categoria „misiune îndeplinită”, creșterea alarmantă a tensiunilor sino-americane – provocată de vizita președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan – dezvăluie că administrația de la Casa Albă construiește acum un nou concept de securitate națională pentru a contracara ascensiunea economică și militară a Chinei.

Semnificația uciderii lui Al-Zawahiri

Uciderea lui Al-Zawahiri, chirurg egiptean devenit ideolog islamic radical, care era căutat de SUA de ani de zile, chiar înainte de atacurile din 11 septembrie 2001, are o semnificație aparte pentru americani.

Al-Zawahiri a fost pus sub acuzare de către FBI pentru implicarea sa în atentatul cu bombă asupra ambasadelor americane din Kenya și Tanzania, în 1998, care anunța o nouă eră a terorismului Al-Qaida împotriva americanilor. El a jucat un rol-cheie și în atentatul cu bombă asupra distrugătorului „USS Cole” din Yemen, în 2000.

Președinții care s-au succedat la Casa Albă au promis că îi vor aduce în fața Justiției pe liderii rețelei teroriste conduse de Osama bin Laden, iar Biden este ultimul care a făcut acest lucru.

„Acum s-a făcut dreptate! Acest lider terorist nu mai există!”, a exclamat Biden, aflat în izolarea impusă de COVID-19, adresându-se națiunii de la balconul cu vedere la peluza de sud a Casei Albe, luni seara.

„Al-Zawahiri a fost numărul doi, după Osama bin Laden, în ierarhia reţelei în momentul atacurilor din 11 septembrie, a fost implicat profund în planificarea atacurilor din 11 septembrie, a fost unul dintre responsabilii pentru atacurile în care au fost ucişi 2.977 de oameni pe teritoriul american. Câteva decenii, el a fost organizatorul unor atacuri asupra cetăţenilor americani, inclusiv al atacului asupra navei militare «USS Cole», în anul 2000, în care au fost ucişi 17 membri ai Forţelor Navale, iar alți zeci au fost răniţi. A avut un rol-cheie și în atentatele comise la ambasadele SUA din Kenya şi Tanzania, omorând 224 de oameni şi rănind alţi peste 4.500!”, a mai spus Biden.

Deși lui Al-Zawahiri i-au lipsit charisma și puterea de mobilizare a lui Osama bin Laden, ucis într-un raid al „US Navy SEAL” în Pakistan, în 2011, influența sa și modul în care a organizat Al-Qaida au provocat pagube uriașe pentru SUA. Dispariția lui confirmă astfel angajamentul Casei Albe de a-și urmări dușmanii până la capătul lumii.

Potrivit fostului director al CIA și secretar al Apărării, Leon Panetta, uciderea lui Al-Zawahiri decapitează Al-Qaida. Fostul oficial de la Washington consideră că, în momentul de față, rețeaua teroristă nu mai are o structură de conducere care să reprezinte o amenințare la adresa Americii sau a aliaților săi.

Ajutor nesperat pentru o președinție în corzi

În acest context, operațiunea soldată cu moartea lui Al-Zawahiri poate reprezenta un colac de salvare pentru președinția lui Biden, care pare că scârțâie în acest moment din toate încheieturile.

Anihilarea liderului terorist poate contribui într-o mare măsură la estomparea unor amintiri dureroase ale retragerii haotice a trupelor americane din Afganistan, în urmă cu un an. Oficialii administrației Biden vor avea un argument pentru a încerca să combată foarte probabilele critici aniversare la adresa unui presupus eșec al politicii externe americane, ce vor lovi Casa Albă la sfârșitul acestei luni.

Cel mai important efect al operațiunii se poate dovedi însă faptul că aceasta confirmă angajamentul lui Biden de a-i lovi pe dușmanii SUA din interiorul Afganistanului, prin lansarea de atacuri „de dincolo de orizont”. Acesta a fost, de altfel, principalul argument invocat de Biden pentru retragerea trupelor americane staționate pe teritorii străine.

Chiar dacă, după eliminarea lui Osama bin Laden, Al-Zawahiri nu a reușit să readucă Al-Qaida la puterea de odinioară, circumstanțele morții sale sunt un avertisment pentru alte grupări teroriste din Afganistan și din alte părți.

Faptul că liderul terorist a fost ucis într-un atac asupra unei case din centrul Kabulului, sugerează însă că Afganistanul, condus de talibanii reveniți la putere, adăpostește din nou Al-Qaida. Pe de altă parte, operațiunea specială mai arată că SUA dispun de importante surse de informații în Afganistan, în ciuda retragerii diplomaților, militarilor și funcționarilor americani din această țară. Biden a susținut, luni, varianta optimistă a raționamentului, afirmând că operațiunea a confirmat promisiunea sa de a nu permite ca Afganistanul să devină din nou un refugiu pentru teroriști.

În mod normal, președinții americani nu iau decizii de viață și de moarte în privința securității naționale doar pentru a-și mări ratingul de aprobare. Cu toții acționează însă într-un context politic, din cauza poziției pe care o dețin. Foarte probabil, Biden va beneficia în următoarea perioadă, prin intermediul televiziunii, de o expunere substanțială în calitatea sa de comandant-șef, relatându-le americanilor, de la Casa Albă, despre uciderea unui inamic periculos.

Atacul cu drone din Kabul a venit chiar în momentul în care președintele era descris de republicani ca fiind un lider „slab și incapabil”. De altfel, încă din timpul retragerii trupelor americane din Afganistan, reputația lui Biden – considerat până atunci un specialist în materie de politică externă – a început să fie grav afectată.

Un bonus insuficient

Pe de altă parte, pare puțin probabil ca știrile privind moartea lui Al-Zawahiri să schimbe prea mult soarta democraților americani în alegerile de la mijlocul mandatului, din luna noiembrie. Aceștia se tem că vor suferi pierderi grele, pe fondul unor luni de inflație ridicată, precum și al unor semne ce indică intrarea în recesiune economică.

Victoriile în politica externă trec în plan secund în fața crizelor interne, iar decapitarea grupărilor teroriste nu mai aduce câștigul politic pe care îl obținea președintele de la vremea respectivă, George W. Bush, după 11 septembrie 2001.

Mai mult, profilul relativ scăzut al lui Al-Zawahiri nu a scos mulțimea în stradă pentru a scanda în fața Casei Albe, așa cum s-a întâmplat atunci când a fost ucis Osama bin Laden.

În plus, scandalul dintre Washington și Beijing, provocat de vizita în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, se va intensifica la cote maxime în zilele următoare, estompând rapid ecourile victoriei politice obținute de Biden prin lichidarea liderului Al-Qaida.  

 

Ayman Al-Zawahiri era liderul Al-Qaida, coordonând din ascunzătoarea sa filialele rețelei din întreaga lume, furnizând instrucţiuni operaţionale, inspirând şi ordonând atacuri asupra obiectivelor americane. A transmis mesaje video, inclusiv în ultimele săptămâni, cerând atacuri contra SUA şi aliaţilor. Acum, s-a făcut dreptate, iar acest lider terorist nu mai există!

Joe Biden

 

„În momentul de față, rețeaua teroristă nu mai are structura de conducere care să reprezinte o amenințare la adresa Americii sau a aliaților săi.”

Leon Panetta, fost director al CIA

×