x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O boală misterioasă care a afectat diplomați americani, legată de servicii de informații rusești

O boală misterioasă care a afectat diplomați americani, legată de servicii de informații rusești

de Redacția Jurnalul    |    01 Apr 2024   •   22:00
O boală misterioasă care a afectat diplomați americani, legată de servicii de informații rusești

O boală misterioasă care a afectat diplomați americani în ultimii ani a fost legată de o unitate militară de informații rusească. Personalul diplomatic care s-a confruntat cu așa-numitul "sindrom Havana" s-a plâns de simptome inexplicabile.

Este posibil ca diplomații în cauză să fi fost ținta unor ”arme sonice rusești”, potrivit unei investigații comune a publicațiilor The Insider, Der Spiegel și 60 Minutes, relatează BBC.

Moscova a negat acuzațiile. Pe de altă parte oficialii americani au declarat că este puțin probabil ca ”o putere străină” să fie vinovată în acest context, însă în evaluarea lor privind "incidentele de sănătate anormale" nu au oferit nicio explicație, nedumerindu-i pe cei care au fost afectați. Aceștia din urmă au arătat că au existat niveluri diferite de încredere în evaluare între agențiile de informații implicate.

”Sindromul Havana” își trage numele de la capitala cubaneză, unde a fost depistat primul astfel de caz în 2016, deși un nou raport sugerează că primele cazuri ar fi putut avea loc în Germania cu doi ani mai devreme.

Personalul american afectat - inclusiv de la Casa Albă, CIA și FBI - s-a plâns de amețeli, dureri de cap, dificultăți de concentrare și un sunet intens și dureros în urechi. Au fost raportate peste 1.000 astfel de cazuri, zeci dintre acestea fiind considerate oficial ca fiind inexplicabile.

Există suspiciunea că cei afectați au fost loviți de ”o energie dirijată sau de microunde lansate de dispozitive ascunse” - o posibilitate care a fost recunoscută într-un raport al serviciilor de informații americane.

Noua investigație a presei susține că este posibil ca agenți ai unei unități de informații militare rusești, cunoscută sub numele de 29155, să fi vizat creierele diplomaților americani cu arme cu "energie dirijată".

Ca parte a investigației jurnalistice, The Insider a arătat că ofițeri din unitatea 29155 au fost recompensați pentru activitatea lor legată de dezvoltarea de "arme acustice non-letale".

Un anchetator militar american care a examinat unele din aceste cazuri a declarat că legătura comună între victimele sindromului a fost legătura cu Rusia. Greg Edgreen a explicat: "A existat un anumit unghi în care au lucrat împotriva Rusiei, s-au concentrat asupra Rusiei".

 

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: mister boala diplomati