x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mister - Moarte suspecta la Kiev

Mister - Moarte suspecta la Kiev

04 Mar 2005   •   00:00

EXTERNE
Fostul ministru de Interne ucrainean a fost gasit mort. Acesta urma sa fie interogat ca martor-cheie in procesul asasinarii ziaristului de opozitie Gheorghi Gongadze. Cu doar cateva ore inainte de a depune marturie in cazul asasinarii ziaristului ucrainean Gheorghi Gongadze, fostul ministru de Interne de la Kiev a fost gasit mort, iar comunistii cer arestarea fostului presedinte, Leonid Kucima.
RADU CROITORU

ANCHETA RATATA. Iuri Kravcenko a murit in ziua in care urma sa se prezinte la Parchet
Fostul ministru ucrainean de Interne, Iuri Kravcenko, a fost gasit impuscat in cap la resedinta sa de vacanta din apropiere de Kiev, iar autoritatile cred ca acesta s-ar fi sinucis. Parchetul General il convocase ieri pe Kravcenko pentru a depune marturie in cadrul anchetei legate de asasinarea, in anul 2000, a ziaristului de opozitie Gheorghi Gongadze.

Potrivit martorilor, Iuri Kravcenko a fost gasit impuscat in cap si cu un pistol in mana, ceea ce lasa sa se inteleaga ca s-ar fi sinucis. Presedintele Victor Iuscenko a spus ca fostul ministru s-a condamnat singur si ca prin acest gest a refuzat sa-si apere onoarea, colaborand cu autoritatile pentru aflarea adevarului in cazul Gongadze.

Interogarea lui Kravcenko era foarte asteptata deoarece speculatiile privind asasinarea ziaristului ucrainean mergeau pana la faptul ca insusi presedintele Kucima i-ar fi ordonat sa se debaraseze de jurnalistul de opozitie. Analistii si parlamentarii noii puteri de la Kiev asteptau ca fostul ministru sa ofere achetei elemente noi care sa descifreze moartea lui Gheorghi Gongadze.

KUCIMA, INCOLTIT. Noua putere de la Kiev considera ca acest caz este extrem de relevant pentru afacerile de deturnari de fonduri si coruptie care caracterizau regimul condus de fostul presedinte, Leonid Kucima. Imediat dupa anuntul mortii fostului ministru de Interne, grupul parlamentar comunist a cerut Parchetului General ucrainean sa-l aresteze imediat pe fostul lider de la Kiev. In fruntea statului intre 1994 si ianuarie 2005, Leonid Kucima este acuzat de actuala putere ca a comandat, in anul 2000, asasinarea ziaristului de opozitie Gheorghi Gonadze. In acest caz au fost deja arestati doi colonei din cadrul serviciilor de informatii ai Ministerului de Interne, iar Parchetul a anuntat ca l-a dat in urmarire si pe generalul Oleksei Pukaci, un fost inalt responsabil din cadrul ministerului.
×
Subiecte în articol: externe kiev