x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Misterul Arctic Sea: Opt suspecţi, arestaţi

Misterul Arctic Sea: Opt suspecţi, arestaţi

de Mihaela Matachita    |    19 Aug 2009   •   00:00
Misterul Arctic Sea: Opt suspecţi, arestaţi
Sursa foto: /REUTERS

Ministrul rus al Apărării, Anatoli Serdiukov, a declarat că au fost arestate opt persoane, suspectate că au deturnat cargoul Arctic Sea, dispărut luna trecută după ce a trecut prin Canalul Mânecii şi găsit luni în dreptul Insulelor Capului Verde. Deturnarea unui vas vechi de 18 ani care transporta cherestea adânceşte misterul Arctic Sea.



Agenţiile de ştiri ruseşti l-au citat pe ministrul Apărării, Anatoli Serdiukov, prezentându-i situaţia preşedintelui rus, Dmitri Medvedev. Astfel, cei opt arestaţi sunt deţinuţi şi interogaţi pe nava antisubmarin Ladny care localizase cargoul. Suspecţii sunt doi ruşi, patru estonieni şi doi letoni. Serdiukov a mai spus că aceştia, pretextând o defecţiune la barca gonflabilă cu care veniseră, s-au urcat la bordul cargoului la 24 iulie, în apele teritoriale suedeze, şi i-au somat cu arma pe cei 15 membri ai echipajului, cerându-le să se conformeze ordinelor fără condiţii.

Atunci, atacatorii au ordonat ca nava să se îndrepte spre sud, în Atlantic, şi ca echipamentul de comunicaţii al acesteia să fie închis. Luni, când Serdiukov a anunţat găsirea Arctic Sea, el a precizat că toţi cei 15 membri ai echipajului erau teferi şi au fost transferaţi pe un vas rusesc pentru debriefing. Ieri erau în drum spre Moscova.

Săptămâna trecută, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, dăduse ordin forţelor armate să ia toate măsurile pentru a găsi cargoul Arctic Sea cu echipaj rusesc şi care naviga sub pavilion maltez. Luni, când a anunţat reperarea navei, Serdiukov nu a furnizat nici un detaliu cu privire la misterioasa dispariţie care a declanşat o mobilizare internaţională (20 de ţări, UE şi NATO) timp de două săptămâni. Arctic Sea a fost eliberat în urma unei operaţiuni comune a Marinei şi Aviaţiei ruseşti, fără a se trage vreun foc de armă, a precizat satisfăcut Serdiukov.

FILM HOLLYWOODIAN
Arctic Sea plecase din Finlanda la 23 iulie, cu o încărcătură de cherestea în valoare de 1,4 milioane de euro, pentru a ajunge în Algeria la 4 august. Dar la 31 iulie, autorităţile navale au pierdut orice contact cu echipajul. La 12 august, Marina rusă, la ordinul lui Medvedev, a plecat pe urmele Arctic Sea, localizată luni în dreptul Arhipelagului Capului Verde. Happy-end-ul în "Odiseea Arctic Sea" l-a determinat pe un purtător de cuvânt al Comisiei Europene să afirme că "acesta a fost cu siguranţă un caz nemaiîntâlnit care va face subiectul unui film hollywoodian", potrivit DPA.

AOL comenta ieri că "motivul capturării unui cargou vechi de 18 ani şi încărcat cu cherestea rămâne neclar. Experţi maritimi şi de securitate spun că detaliile misteriosului periplu ne indică altceva decât un act de piraterie, sugerând implicarea unui stat şi o posibilă încărcătură secretă". În plus, nava dispunea de toate mijloacele moderne de comunicaţii şi alarme de urgenţă într-o zonă unde telefoanele mobile funcţionează.

×
Subiecte în articol: externe arestaţi suspecti arctic sea