x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mita a îmbolnăvit şi industria farmaceutică

Mita a îmbolnăvit şi industria farmaceutică

de Irina Cristea    |    17 Aug 2010   •   00:00
Mita a îmbolnăvit şi industria farmaceutică
Sursa foto: Timothy A. Clary/Afp/Mediafax

Câteva dintre cele mai mari nume din industria farmaceutică fac obiectul unei anchete în SUA. Procurorii americani bănuiesc că anumite practici ale companiilor ascund infracţiunea de mită, scrie presa britanică.



Suspiciunea de corupţie se îndreaptă asupra firmelor GlaxoSmithKline (GSK), AstraZeneca, Pfizer, Bristol-Myers Squibb şi Eli Lilly. Ancheta este desfăşurată de Departamentul de Justiţie şi de Comisia Valorilor Mobiliare şi a Burselor (Securities and Exchange Commission - SEC).

Anchetatorii verifică acuzaţiile potrivit cărora companiile farmaceutice au încălcat legea privind practicile de corupţie în străinătate (Foreign Corrupt Practices Act - FCPA), lege care le interzice firmelor să ofere "atenţii" (excursii plătite, cadouri, bani) în schimbul cărora şi-ar spori şansele să obţină un contract sau să îşi vândă produsele. Scandalul izbucneşte la cinci luni după ce compania Daimler a acceptat să plătească statului american o amendă de peste 180 de milioane de dolari într-un caz similar.

Potrivit Departamentului de Justiţie, industria farmaceutică ignoră de ani buni prevederile legislaţiei antimită. Sub lupa anchetatorilor se află activităţi derulate de companiile în cauză în afara graniţelor SUA. Dacă vor fi găsite vinovate, firmele sunt pasibile de amenzi totalizând milioane de dolari.
GSK şi AstraZeneca au recunoscut că fac obiectul unei anchete în America şi au anunţat că vor colabora pe de-a întregul cu oficialii din această ţară.

Analişti citaţi de presa din Regatul Unit sunt de părere că această anchetă nu se va solda cu amenzi ieşite din comun şi că, în domeniul farmaceutic, "micile atenţii" fac parte din practicile de rutină. "Pentru că vor să se perfecţioneze din punct de vedere profesional şi să fie în temă cu toate noutăţile de pe piaţă, medicii iau parte la conferinţe cam de două ori pe an. Adesea, industria farmaceutică acoperă cheltuielile necesare, de la drum până la masă. Iar la aceste conferinţe, participanţii primesc cadouri de la corporaţia care a organizat evenimentul", spune Savvas Neophytou, analist în cadrul firmei de investiţii şi brokeraj Panmure Gordon.

La întrebarea dacă astfel de practici reprezintă mită sau, pur şi simplu, o isteaţă strategie de marketing, Neophytou este de părere că majoritatea medicilor nu cad atât de uşor în plasă. "Cei mai mulţi dintre ei ţin cu dinţii de independenţa lor şi iau parte la astfel de evenimente doar pentru a se informa cât mai bine, a înţelege noile tratamente promovate de companiile farmaceutice şi a alege pe cont propriu ce li se pare mai potrivit", spune analistul.

Potrivit lui Savvas Neophytou, chiar dacă anchetatorii vor dovedi că industria a încălcat prevederile FCPA, exemple din trecut arată că astfel de proceduri juridice durează foarte mulţi ani, iar penalităţile se acoperă cu uşurinţă.
Zilele trecute, informaţiile privind ancheta ce vizează grupurile farmaceutice nu le-a afectat acestora cotaţiile la Bursă.

×
Subiecte în articol: externe