x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mită şi Spălare de bani la BAE Systems

Mită şi Spălare de bani la BAE Systems

de Sînziana Stancu    |    01 Oct 2008   •   00:00

Procurorii austrieci au percheziţionat biroul şi locuinţa unui agent al companiei britanice BAE Systems, după ce au fost sesizaţi de SFO (Serious Fraud Office), în cadrul unei anchete de corupţie, luare de mită şi spălare de bani într-o serie de ţări, între care şi România.



Procurorii austrieci au percheziţionat biroul şi locuinţa unui agent al companiei britanice BAE Systems, după ce au fost sesizaţi de SFO (Serious Fraud Office), în cadrul unei anchete de corupţie, luare de mită şi spălare de bani într-o serie de ţări, între care şi România.

Anchetatorii austrieci au confiscat o mare cantitate de documente din biroul şi locuinţa contelui Alfons Mensdorff-Pouilly, din Austria, care a fost acuzat că a primit de la BAE Systems milioane de lire sterline pentru a promova contracte ale celei mai mari companii britanice de armament, scrie The Guardian. Mensdorff-Pouilly este un conte austriac, proprietar al unui castel scoţian. Investigaţiile SFO privind compania BAE au fost destul de controversate după ce guvernul le-a oprit derularea unei anchete în cazul unor vânzări de arme către Arabia Saudită, mai scrie cotidianul britanic. Guvernul a fost atunci criticat că e prea îngăduitor cu BAE Systems şi că pune compania mai presus de lege, făcând-o practic imună la orice urmărire penală, iar atenţia organelor penale a fost îndreptată către alte afaceri necurate ale companiei.


Promisiuni

SFO a promis totuşi că îşi va duce anchetele până la capăt, deşi există mari îndoieli că îşi va putea respecta aceste promisiuni. Anchetele privesc afacerile făcute de BAE în mai multe ţări, între care şi România. Nu sunt scutite nici Cehia şi Ungaria, care figurează pe lista acestor ţări, alături de Tanzania şi Africa de Sud. Ungaria a achiziţionat chiar anul acesta avioane de luptă Gripen, fabricate de compania suedeză Saab, la care BAE deţine acţiuni. Cehia a cumpărat şi ea acelaşi tip de avioane tot prin intermediul companiei britanice, iar asupra contractului încheiat planează acuzaţiile de luare de mită şi de spălare de bani. Şi Ministerul Justiţiei american e implicat în ancheta de la Bae Systems privind contractul cu Cehia.


Dovezi

Televiziunea de stat suedeză a obţinut unele documente secrete referitoare la aceste anchete, care arată că s-au făcut plăţi secrete în contul BAE de 400 de milioane de lire sterline în 2004, 40 de milioane fiind transferate în contul lui Mensdorff-Pouilly, o mică sumă, printr-o firmă off-shore, din Panama. Încă doi asociaţi ai contelui au mai fost percheziţionaţi, scrie The Guardian, fără a da alte detalii. Avocatul contelui, Harald Schuster, a negat toate acuzaţiile, afirmând că SFO nu deţine nici un document concret pentru a formula astfel de acuzaţii. Schuster a mai declarat că sumele pentru care este anchetat clientul său au fost alocate începând din 1992 pentru consultanţă de specialitate în ţări est-europene. Publicaţia britanică a mai menţionat că Mensdorff-Pouilly este soţul unei importante femei politician din Austria.

×
Subiecte în articol: externe