x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mobilizare parțială în Rusia. Doi bărbați au ajuns cu barca în SUA prin Strâmtoarea Bering

Mobilizare parțială în Rusia. Doi bărbați au ajuns cu barca în SUA prin Strâmtoarea Bering

07 Oct 2022   •   17:10
Mobilizare parțială în Rusia. Doi bărbați au ajuns cu barca în SUA prin Strâmtoarea Bering

Doi cetățeni ruși au ajuns în Alaska după ce au traversat Strâmtoarea Bering într-o barcă.

Ei au ajuns, marți, pe insula St. Lawrence și se află acum în custodia autorităților americane, a anunțat guvernatorul din Alaska, Mike Dunleavy.

Aceștia au parcurs cei 83 de kilometri ai strâmtorii într-o barcă, fiind cea mai mică distanță dintre Rusia și Alaska. 

"A fost o surpriză pentru noi. Cine știe ce se va întâmpla în viitor, dacă mai multe persoane din Rusia vor încerca să părăsească țara prin Strâmtoarea Bering", a declarat oficialul american, care a atras atenția asupra riscului de furtună în zonă, scrie antena3.ro.

Aventura celor doi a dat nașteri la comentarii din partea unor oficiali americani, în contextul divergențelor majore între SUA și Rusia cu privire la războiul din Ucraina și a mobilizării parțiale a rezerviștilor ruși.

"Acest incident arată două lucruri: în primul rând, poporul rus nu vrea să lupte în războiul de agresiune al lui Putin împotriva Ucrainei. În al doilea rând, având în vedere apropierea dintre Alaska și Rusia, statul nostru are un rol vital de jucat în asigurarea securității naționale a Americii", a declarat senatorul Dan Sullivan.

Rusia a vândut Alaska Statelor Unite în 1867 pentru 7,2  milioane de dolari și este acum cel de-al 49-lea stat al SUA. Este una dintre cele două regiuni total separate de teritoriul american, alături de Hawai. Alaska se învecinează la est cu provincia canadiană Columbia Britanică și cu teritoriul Yukon.

×