x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moldova / Marian Lupu, un preşedinte cerut de la centru, de la Moscova!?

Moldova / Marian Lupu, un preşedinte cerut de la centru, de la Moscova!?

30 Iul 2009   •   00:00

Nici comuniştii, nici opoziţia moldoveană nu a întrunit numărul necesar de mandate pentru a impune preşedintele ţării, însă, în cazul în care se va alia, opoziţia va putea, pentru prima dată în ultimii opt ani, să formeze un guvern non-comunist. Potrivit cotidianului rus Kommersant, actualele alegeri parlamentare din Republica Moldova obligă deja Moscova să se gândească la o colaborare cu alte forţe din republică, altele decât cele comuniste.



Kommersant remarcă poziţia centristă pe care a ocupat-o în actualele alegeri Partidul Democrat al lui Marian Lupu. Cu toate acestea, nici Lupu nu consideră posibilă o alianţă cu Partidul Comuniştilor: "O aliere cu Voronin nu este posibilă, pentru că el se poartă ca femela unui păianjen, care se ştie ce face cu masculul după împerechere", a declarat Lupu, dând asigurări că a devenit democrat în mod serios şi pentru mult timp, deoarece nu vrea să repete soarta Partidului Popular Creştin Democrat /PPCD/, care a fost taxat dur de alegători pentru faptul că în 2005 se aliase cu comuniştii.

Totuşi, Lupu nu exclude o coaliţie largă, cu participarea comuniştilor şi celor trei partide liberale, însă doar în anumite condiţii. Aceste condiţii presupun, în planul politicii interne, asigurarea independenţei justiţiei şi liberalizarea economiei, iar în ceea ce priveşte politica externă - refuzul de a adera la NATO, consolidarea statutului neutru al Republicii Moldova, cursul spre aderarea la UE şi un parteneriat strategic cu Rusia.

Kommersant subliniază că aspiraţia spre un parteneriat strategic atât cu Moscova, cât şi cu Bruxelles, a fost menţionată de absolut toate partidele participante la alegeri, în timp ce problema aderării la NATO este văzută în mod diferit: doar liberalii şi liberal-democraţii moldoveni consideră o prioritate aderarea la Alianţa Nord-Atlantică, stârnind astfel iritarea Moscovei. Nu întâmplător, surse de la Kremlin declarau că în cazul victoriei liberalilor, procesul de reglementare a situaţiei din Transnistria va fi definitiv zădărnicit.

În această situaţie, acţionând după principiul "cea mai bună variantă din mai multe variante rele", Moscova i-a sprijinit pe comunişti, chiar dacă în urmă cu patru ani aceştia promiseseră să aducă Republica Moldova în UE, iar anul acesta au obţinut includerea republicii în programul Parteneriatul Estic. Totuşi, în discuţii neoficiale, diplomaţii şi politicienii ruşi recunosc că Marian Lupu ar putea fi considerat foarte bine un partener alternativ de dialog. În orice caz, secretarul general al Comunităţii Statelor Independente /CSI/, Serghei Lebedev, sosit la Chişinău în calitate de observator în alegeri, a vizitat tocmai acea secţie de votare unde şi-a exercitat dreptul la vot Marian Lupu, subliniază în final Kommersant.

În opinia ziarului rus Gazeta, alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova ar putea să nu-i aducă Partidului Comuniştilor rezultatul scontat şi să provoace o nouă criză politică în ţară. Chiar dacă Partidul Comuniştilor va câştiga alegerile, el nu va obţine 61 de mandate, necesare pentru impunerea preşedintelui. Pentru aceasta, el va trebui să caute parteneri de coaliţie la cele patru partide de opoziţie, care însă tind să se alieze mai mult între ele decât cu Voronin.

Potrivit liderului comunist Vladimir Voronin, după alegeri partidul său ar intenţiona să iniţieze schimbări în legislaţia ţării, care să permită alegerea preşedintelui prin simpla majoritate parlamentară. Pentru funcţia de preşedinte Voronin ar intenţiona să o propună din nou pe premierul Zinaida Grecianîi. Astfel, comuniştii nu exclud că s-ar putea ajunge la noi alegeri parlamentare, care însă ar putea fi organizate, potrivit Constituţiei, abia în 2010.

În opinia politologului moldovean Victor Josu, exprimată în paginile cotidianului Vremia Novostei, este puţin probabil ca Partidul Comuniştilor să poată ajunge la o înţelegere cu alte partide, deoarece liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, aspiră el însuşi la funcţia de preşedinte al ţării. La rândul său, liderul Partidului Socialist din Republica Moldova, Victor Morev, consideră că poziţiile comuniştilor s-ar putea dovedi atât de proaste încât, în final, ei vor fi nevoiţi să cedeze Partidului Democrat nu doar fotoliul preşedintelui republicii, ci şi pe cel al preşedintelui parlamentului.

×
Subiecte în articol: alegeri moldova 2009