x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe MOLDOVA / Ruşii vorbesc despre o posibilă invazie românească!

MOLDOVA / Ruşii vorbesc despre o posibilă invazie românească!

09 Iun 2009   •   00:00

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) şi-ar dori ca alegerile anticipate să aibă loc în vară, întrucât o prezenţă redusă la urne ar fi în favoarea sa, susţine analistul Bogdan Ţârdea, de la Institutul Social-Democrat din Chişinău, citat de unimedia.md.



"După evenimentele din 6-7 aprilie populaţia rusofonă din Republica Moldova a început să se teamă de o "invazie românească". Această frică reprezintă un avantaj important, care ar putea asigura victoria PCRM. Totodată, partidul puterii de la Chişinău a început să vorbească despre o posibilă suspendare a licenţei postului ProTV, ceea ce nu este altceva decât o încercare de a închide gura unui important canal media al opoziţiei liberale. Dacă acest lucru se va întâmpla, va fi o lovitură în plus împotriva opoziţiei", consideră expertul citat.

În opinia sa, în campania electorală comuniştii se vor axa pe trei idei de bază: criza politică şi economică a fost organizată de opoziţie; liberalii sunt "antistatalişti"; Republica Moldova este ameninţată de o revoluţie "portocalie".

Analizând situaţia din PCRM, Bogdan Ţârdea concluzionează că lucrurile nu decurg foarte bine nici în cadrul partidului de guvernământ, făcând referire la posibila plecare din Partidul Comunist a lui Marian Lupu (fost preşedinte al parlamentului), unul din liderii aripii tinere şi moderate a comuniştilor moldoveni. "Posibila sa plecare din PCRM ar putea lovi puternic partidul de guvernământ, ar putea distruge verticala puterii şi demoraliza conducerea Partidului Comuniştilor", opinează politologul menţionat, care nu exclude nici "exodul" unor membri ai PCRM spre un pol de centru-stânga, la care ar putea adera Lupu.

În acest context, expertul moldovean evocă şi relaţiile tensionate care ar exista între preşedintele Vladimir Voronin şi Mitropolitul Moldovei Vladimir. În cazul în care ar pierde susţinerea Mitropoliei Moldovei, subordonate canonic Patriarhiei de la Moscova, comuniştii moldoveni ar putea pierde alegerile anticipate, adaugă el.

Analistul citat nu exclude nici formarea unei coaliţii puternice de centru-stânga, care ar putea eroda baza electorală a PCRM.

Toate acestea, în condiţiile unei monitorizări serioase a alegerilor din partea Uniunii Europene, OSCE, Consiliului Europei, pe fundalul unei atitudini rezervate a Rusiei, ar putea propulsa spre victorie opoziţia liberală, afirmă Bogdan Ţârdea. "Dacă până atunci Rusia va mai miza pe cel puţin încă un actor electoral, puterea autoritară a PCRM va slăbi mult", a apreciat el, evidenţiind că transferarea alegerilor anticipate pentru la toamnă ar asigura mai multe voturi opoziţiei.

×
Subiecte în articol: externe