x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moldova / Vladimir Voronin: Situaţia din Transnistria trebuie rezolvată pînă la sfîrşitul anului

Moldova / Vladimir Voronin: Situaţia din Transnistria trebuie rezolvată pînă la sfîrşitul anului

de Ovidiu Ciutescu    |    23 Iul 2008   •   00:00
Moldova / Vladimir Voronin: Situaţia din Transnistria trebuie rezolvată pînă la sfîrşitul anului

13:21 • Soluţia problemei transnistrene trebuie identificată doar pe cale paşnică, pînă la sfîrşitul anului, a declarat marţi preşedintele moldovean Vladimir Voronin, la o intrevedere cu mediatorii şi observatorii în cadrul procesului de negocieri, relatează agenţia Infotag, citată de Moldova Azi.

Soluţia problemei transnistrene trebuie identificată doar pe cale paşnică, pînă la sfîrşitul anului, a declarat marţi preşedintele moldovean Vladimir Voronin, la o intrevedere cu mediatorii şi observatorii în cadrul procesului de negocieri, relatează agenţia Infotag, citată de Moldova Azi.

 

PRESIUNI. Voronin a declarat că bugetul naţional pentru anul viitor va prevedea resurse financiare pentru instituirea unui fond al reintegrării, care să fie completat de donatorii internaţionali: "În prima etapă, mijloacele financiare din cadrul fondului nominalizat vor fi utilizate pentru consolidarea încrederii dintre Chişinau şi Tiraspol". Preşedintele moldovean apreciază că acum există premise reale pentru reglementarea definitivă a conflictului pîna la sfîrşitul anului curent. Liderul de la Chişinău a avut marţi o întîlnire cu delegaţia mediatorilor şi observatorilor în procesul de negocieri, care au efectuat o vizită la Tiraspol. La întîlnire nu a participat şi  liderul autoproclamatei republici transnistrene, Igor Smirnov. Heikki Talvitie, reprezentantul preşedintelui OSCE, a apreciat că situaţia în conflictulul transnistrean este mai puţin tensionată decît în Osetia de Sud sau în Nagorno-Karabah, deoarece în acest caz există contacte între părţi. Cu toate acestea rezultatul final depinde de nivelul de încredere între acestea, a explicat oficialul. Şi Kalman Mizsei, reprezentantul UE in R.Moldova, crede că grupurile de experţi ar putea înregistra progrese dar recunoaşte că "Republica Moldova şi Transnistria au viziuni diferite asupra reglementarii politice".

×
Subiecte în articol: externe