x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moscova declară "război rece" preşedinţilor ucrainean şi georgian

Moscova declară "război rece" preşedinţilor ucrainean şi georgian

de Mihaela Matachita    |    12 Aug 2009   •   00:00

Rusia a declarat "război rece" preşedintelui prooccidentalViktor Iuşcenko iar Kievul a acuzat Kremlinul de "complexe imperialiste", în timp ce Moscova şi-a continuat atacurile, îndreptate de data aceasta împotriva Georgiei conduse de Mihail Saakaşvili.

"Războiul rece" a fost lansat marţi printr-un atac violent din partea Kremlinului împotriva atitudinii "antiruseşti" a Kievului, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, reproşând conducerii Ucrainei că a vândut arme Georgiei, că doreşte aderarea ţării la NATO şi că a dus negocieri independente cu Uniunea Europeană cu privire la tranzitul gazului rusesc. Totodată, el a anunţat amânarea sine die a trimiterii unui nou ambasador rus la Kiev.

Potrivit AFP, a doua zi, Kommersat a titrat că "Iuşcenko nu mai este preşedinte pentru Medvedev", scriind că "Moscova a intrat în cursa electorală prezidenţială ucraineană", prevăzută pentru 17 ianuarie, şi că şeful de la Kremlin "a spus clar cine trebuie să piardă în această cursă", cu referire la Iuşcenko. "Sensul mesajului este «Nu ne mai jucăm cu Iuşcenko şi îl aşteptăm pe succesorul său»", a scris, la rândul său, cotidianul economic Vedomosti.

Moskovski Komsomolets, ziar popular, a dat un titlu mai dur: "Medvedev a declarat război rece Ucrainei". "Pentru simplii cetăţeni din cele două ţări, situaţia frizează absurdul. Potrivit experţilor, ea este în legătură cu prezidenţialele ucrainene", a comentat Nezavisimaia Gazeta. Iar cotidianul independent Vremia Novostei a apreciat: "Kremlinul nu şi-a exprimat niciodată de o manieră atât de concentrată şi fermă nemulţumirile faţă de Ucraina".

COMPLEXE IMPERIALISTE
La o zi după atacul virulent din partea lui Medvedev, tonul a urcat, Kievul acuzând Kremlinul de "complexe imperialiste", într-un comunicat al şefului cancelariei prezidenţiale. "Din nefericire, tânăra conducere rusă devine ostatica vechilor complexe imperialiste care o împing să preţuiască imaginea inamicului extern şi să înlocuiască dialogul de la egal la egal printr-un limbaj plin de ofense şi ameninţări", se arăta în comunicatul semnat de Vira Uliancenko.

Evaluările exprimate de Medvedev "provoacă indignare şi îngrijorare cu privire la tactica şi strategia autorităţilor ruse", a continuat şefa cancelariei prezidenţiale de la Kiev, care conduce şi Consiliul Politic al partidului lui Iuşcenko Ucraina Noastră. "Tonul agresiv al mesajului liderului rus îl vizează nu numai pe Viktor Iuşcenko şi politica sa, ci şi pe întregul popor ucrainean", a apreciat ea, subliniind că "procesele care se desfăşoară în Ucraina - renaşterea identităţii noastre naţionale, a memoriei istorice şi a culturii - sunt ireversibile".

Uliancenko a chemat la "consolidarea forţelor politice proucrainene, pentru care independenţa Ucrainei, suveranitatea sa şi interesele naţionale sunt cele mai importante valori".Potrivit geopoliticianului Aleksandr Dughin, liderului Mişcării Internaţionale Euroasiatice ruse, citat de Novâi Reghion, atacul lui Medvedev la adresa lui Iuşcenko reprezintă o declaraţie de război: Moscova a declarat război nu Ucrainei, ci Statelor Unite pentru controlul spaţiului postsovietic.

Dughin nu exclude posibilitatea declanşării unui conflict armat în Crimeea şi regiunile din estul Ucrainei, după scenariul din Georgia de anul trecut. Referindu-se la amânarea trimiterii unui ambasador rus la Kiev, Dughin a spus că "este o situaţie preconflictuală şi aceasta se întâmplă în cazuri excepţionale".


Georgia, din nou "atenţionată"
Prim-ministrul rus Vladimir Putin a avertizat miercuri Georgia în legătură cu orice tentativă de preluare a controlului asupra celor două regiuni georgiene separatiste proruse Abhazia şi Osetia de Sud, avertizând că războiul din urmă cu an cu Rusia trebuia să servească drept lecţie pentru regimul de la Tbilisi, informează AFP. Aflat la reşedinţa sa de la Soci, la malul Mării Negre, Putin a declarat că nu poate exclude un nou conflict în această regiune a Caucazului, atâta timp cât preşedintele georgian Mihail Saakaşvili va rămâne la putere.

Georgia şi Rusia au marcat săptămâna trecută împlinirea unui an de la declanşarea conflictului de cinci zile, încheiat cu recunoaşterea de către Moscova a Osetiei de Sud şi a Abhaziei, acţiune care a atras Rusiei importante critici la nivel internaţional.
Cristiana Toader

×
Subiecte în articol: externe