x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moscova - Medvedev înscăunat

Moscova - Medvedev înscăunat

de Sînziana Stancu    |    07 Mai 2008   •   00:00
Moscova - Medvedev înscăunat

De astăzi încolo, Rusia va fi condusă de tandemul Dmitri Medvedev-Vladimir Putin. Adică, de preşedintele nou ales, care preia, oficial, prerogativele de la fostul şef al statului, mîine învestit prim-ministru.

De astăzi încolo, Rusia va fi condusă de tandemul Dmitri Medvedev-Vladimir Putin. Adică, de preşedintele nou ales, care preia, oficial, prerogativele de la fostul şef al statului, mîine învestit prim-ministru.

 

 

Ceremonia de învestitură a lui Medvedev, organizată la Marele Palat de la Kremlin, la care participă peste 2.400 de persoane – miniştri, guvernatori, deputaţi şi ambasadori – marchează, în premieră, venirea la conducerea Rusiei a unui tandem, comentează AFP. Regia transferului de putere, de fapt, a împărţirii acesteia, fusese gîndită cu mult timp înainte, cel puţin începînd de anul trecut, cînd presa occidentală lansa tot soiul de speculaţii, că preşedintele Vladimir Putin nu va lăsa din mînă frîiele puterii, după expirarea mandatului său, ci, sub o formă sau alta, va continua să conducă ţara, dar de pe o altă poziţie. La un moment dat, Putin cocheta chiar şi cu posibilitatea de a candida pentru un al treilea mandat consecutiv, intenţionînd să umble pentru asta la legea electorală, dar şi-a dat seama că nu ţine şi că ar bătea rău la ochi, riscînd să-i atragă critici aspre şi antipatie.

 

 

 

SOLUŢIA SALVATOARE. Cea mai bună soluţie pentru Putin s-a dovedit a fi, pînă la urmă, unul dintre vicepremierii lui, Dmitri Medvedev. Putin l-a privit întotdeauna ca pe un om al său, de încredere, dar a mizat şi pe supunerea lui, precum şi pe ambiţiile sale politice. Oricum, scrie presa străină, Putin şi Medvedev nu vor împărţi mai mult de o zi lumina reflectoarelor în care stau astăzi, cu ocazia ceremoniei. Putin, supranumit şi “Ţarul de la Kremlin‘‘, are renumele unui preşedinte puternic, care a impus Rusia pe scena lumii, dar mai ales pe cea a Europei, unde i-a creat chiar o poziţie privilegiată, deşi nu s-a grăbit să intre în comunitatea europeană. Din contră, a reuşit chiar să semene zîzanie între membrii Uniunii Europene, pe care i-a momit cu resurse energetice de tot felul, după care ei tînjeau, făcîndu-i să ajungă, prin asta, la mîna Moscovei. Oricum, “zestrea‘‘ pe care i-o lasă lui Mevedev este foarte importantă. În ceea ce-l priveşte pe noul preşedinte, despre acesta se vorbeşte ca despre “pionul‘‘ lui Putin, deşi, oficial, a fost ales prin vot liber, şi nu numit. Totuşi, Putin are în mînă, indirect, prin majoritatea deţinută de partidul pe care îl conduce, Rusia Unită, Parlamentul, care face şi desface legile ţării. Aşa că orice iniţiativă a preşedintelui Medvedev, care nu îi va fi pe plac lui Putin, va putea fi anulată prin votul parlamentar.

 

 

 

INTELECTUAL ŞI DANDY. Chiar dacă îi va fi dat să strălucească doar o zi în lumina reflectoarelor, cot la cot cu Putin, Medvedev este însă mai apreciat din punct de vedere al manierelor, gusturilor şi prezenţei sale, în comparaţie cu Putin. Ediţia rusă a revistei GQ scria zilele acestea că “militarismul brutal şi sex-appealul de mujic‘‘ ale lui Putin, care ascultă muzică pop autohtonă “se demodează, lăsînd locul unui stil intelectual şi dandy‘‘ la Medvedev, fan al grupului rock Deep Purple, care practică yoga şi are şi un acvariu cu peşti. Dar o altă publicaţie rusă scria că “Medvedev ar putea fi cel mult Omul Săptămînii‘‘, însă “Putin va fi cu siguranţă Omul Anului‘‘.

 


 

 

 

 

 

CV cu ştaif

 

 

 

Născut la 14 septembrie 1965 la Leningrad (în prezent Sankt-Petersburg) într-o familie de profesori, Dmitri Medvedev a crescut într-un cartier popular din fosta capitală imperială. A studiat dreptul la universitatea din oraş şi a intrat foarte rapid în Comitetul de relaţii externe al Primăriei, condusă pe atunci de Vladimir Putin, unde a rămas cinci ani (1990-1995). Putin l-a adus la Moscova în 1999. Ales preşedinte în martie 2000, Putin îl numeşte adjunct şi apoi şef al administraţiei prezidenţiale.

 

 

 

 

Manifestaţii

 

 

 

Poliţia rusă le recomandase cetăţenilor să nu se alăture marşului de protest organizat ieri-seară la Moscova, de către unul dintre liderii opoziţiei, fostul campion mondial la şah Iuri Kasparov, cu ocazia învestiturii lui Medvedev. Mai multe ONG-uri ruse îi scriseseră primarului oraşului să autorizeze marşul opoziţiei. Primarul nu le-a dat însă nici un răspuns, iar şeful poliţiei din Moscova anunţa mai tîrziu că dorinţa “majorităţii cetăţenilor din capitală este ca ordinea şi securitatea să nu fie ameninţate‘‘ de nişte “provocatori‘‘.

×
Subiecte în articol: externe medvedev