x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moscova recunoaşte CNT drept "autoritate la putere în Libia"

Moscova recunoaşte CNT drept "autoritate la putere în Libia"

de Marina Constantinoiu    |    01 Sep 2011   •   11:59

Rusia recunoaste Consiliul National de Tranzitie (CNT), instanta conducatoare a rebeliunii libiene, ca "autoritatea aflata la putere" in Libia, a anuntat joi Ministerul rus de Externe intr-un comunicat, relateaza AFP.

Emisarul special al Kremlinului pentru Africa, Mihail Marghelov, urmeaza sa participe, joi, la Paris la conferinta "prietenilor Libie", ce va pregati perioada de dupa inlaturarea de la putere a lui Muammar Gaddafi.

O misiune a Uniunii Europene a sosit miercuri la Tripoli pentru a evalua ajutorul de care Libia va avea nevoie pentru reconstructie. "Obiectivul misiunii este sa examineze situatia din teren pentru a pregati deschiderea unei delegatii a UE" in capitala libiana, a declarat Maja Kocijancic, purtatoarea de cuvant a Inaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton. "Echipa trebuie de asemenea sa contacteze membrii Consiliului National de Tranzitie (CNT), deja prezenti la Tripoli", a adaugat ea.

Aceasta misiune este efectuata de patru functionari de rang inalt si diplomati ai UE, intre care directorul departamentului responsabil cu reactia la crize din serviciul diplomatic european, italianul Agostino Miozzo. Ei urmeaza sa ramana acolo cel putin pana la sfarsitul saptamanii.

Ulterior, UE, care dispune deja de reprezentanti la Benghazi (est), fieful rebeliunii libiene, si a deschis un birou umanitar la Tripoli, spera sa poata pregati o vizita la Tripoli a lui Ashton. "Suntem aici pentru a sustine poporul libian in perioada de tranzitie. Uniunea Europeana este pregatita sa aduca un ajutor sub conducerea Natiunilor Unite si a CNT", a subliniat Ashton, intr-un comunicat.

Potrivit unui diplomat, "ar putea exista o misiune de asistenta pentru instruirea politiei, colectarea armelor sau organizarea alegerilor, intr-o tara in care nu a avut loc (nici un scrutin) din 1964 si unde nu exista partide politice structurate".

In schimb, ideea trimiterii de observatori militari pare exclusa, din cauza refuzului CNT, care nu vrea ajutor militar extern.

×