x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mosul, In pericol - Craciunul dispare din vitrine

Mosul, In pericol - Craciunul dispare din vitrine

de Irina Cristea    |    08 Dec 2006   •   00:00
Mosul, In pericol - Craciunul dispare din vitrine

Imaginile cu ieslea, pruncul Iisus si chiar cele cu Mos Craciun, renii si bradul au inceput sa dispara din vitrinele europene. Comerciantii apeleaza la decoratiuni tot mai "neutre", sacrificand spiritul Craciunului in favoarea "corectitudinii politice".

Comerciantii europeni se tem ca ornamentele de Craciun i-ar putea insulta pe musulmani
Imaginile cu ieslea, pruncul Iisus si chiar cele cu Mos Craciun, renii si bradul au inceput sa dispara din vitrinele europene. Comerciantii apeleaza la decoratiuni tot mai "neutre", sacrificand spiritul Craciunului in favoarea "corectitudinii politice".

Marile magazine din Europa sunt pe cale sa schimbe macazul cand e vorba despre spiritul Craciunului. Scenele cu nasterea pruncului Iisus nu mai sunt favoritele designerilor de vitrine, si nici macar Mos Craciun si renii sai nu mai au aceeasi cautare. In schimb, magazinele incearca sa isi atraga clientii cu fel de fel de neoane roz, manechine futuriste si imagini care aduc mai degraba a Haloween decat a Craciun. Iar tara unde tendinta este mai pronuntata ca oriunde este Marea Britanie.

TEMATORI. Desi atrag atentia mai ceva ca un balci, decoratiunile vitrinelor marilor magazine londoneze sunt "neutre", in sensul ca evita sa apeleze la simbolurile traditionale crestine care insotesc sarbatoarea Craciunului. Desi patronii pun aceasta schimbare pe seama dorintei de a diversifica si de a veni in intampinarea clientilor cu un stil nou, liderii religiosi, dar si sociologii cred ca totul este o incercare de a nu-i insulta pe cetatenii de alta religie decat cea crestina. "Comerciantii cad in capcana de a crede ca sarbatoarea Craciunului este ofensatoare la adresa persoanelor de alta religie", este de parere episcopul de Bolton. Ca este intr-adevar vorba despre o capcana spune si liderul forului musulmanilor din Marea Britanie. "Cand discutam cu membrii altor comunitati religioase, musulmanii nu se simt lezati de Craciun, ei inteleg ca este o sarbatoare crestina si recunosc acest lucru", spune David Gillet.

FALSA PROBLEMA. In dezbatere s-au implicat si consultantii in design. Ei cred ca multi comercianti "se prostesc" si intorc spatele decoratiunilor specifice Craciunului. "Se straduiesc sa fie «politicosi» si inofensivi la adresa altor religii. Cea mai «de Craciun» decoratiune a ajuns sa fie zapada artificiala. Sau, in cel mai bun caz, cate un ren", spune Karl McKeever, reprezentant al unei firme de specialitate.

PRUDENTA
"Comerciantii se straduiesc sa fie «politicosi» si inofensivi la adresa altor religii. Cea mai «de Craciun» decoratiune a ajuns sa fie zapada artificiala. Sau, in cel mai bun caz, cate un ren"
Karl McKeever
consultant in design de vitrine

VARIANTE
Cotidianul Daily Telegraph a inventariat vitrinele mai multor magazine de lux din Londra. Comerciantii au renuntat si la imaginile traditionale, si la cele sexy, optand pentru manechine care inhata cranii sclipitoare, vitrine luminate de neoane roz si ornamentate cu bijuterii, manechine imbracate dupa moda anilor ’20 sau decoratiuni in alb si negru.

IN PROCENTE
Incercarile de a stabili numarul exact al musulmanilor din Europa nu au mari sanse de succes. Rezultatele recensamintelor sunt puse sub semnul intrebarii, iar multe state nici nu sunt interesate de numaratoare. Date aproximative citate de BBC arata ca musulmanii reprezinta 4% din populatia Austriei, 9% din cea a Frantei, 3,6% din cetatenii din Germania. In Marea Britanie, populatia musulmana detine trei procente din totalul locuitorilor, iar 6% dintre persoanele care traiesc in Olanda declara ca sunt adeptii Islamului.
×
Subiecte în articol: externe